Консумацията на червено месо повишава риска от инсулт

Getty Images/Guliver
share

Консумацията на червено месо е свързана с повишен риск от инсулт сочат резултатите от германско проучване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Изследователи от университета на Вюрцбург са анализирали данни за около 11 000 души на средна възраст, наблюдавани в продължение на 23 години. Специалистите са установили, че при тези, които са консумирали най-големи количества червено месо, рискът от исхемичен инсулт се е повишил с 47 процента в сравнение с хората, които са ограничавали консумацията на този тип месо.

Изследователите не са открили подобна зависимост в резултат на консумирането на протеини от пилешко месо и морски дарове или на растителни протеини. Въпреки че предишни проучвания откриват връзка между високопротеиновите диети и инсулта, резултатите са противоречиви. Настоящото изследване затвърждава схващането, че червеното месо крие потенциална опасност.

"Няма проблем да се консумира червено месо - за предпочитане крехко, стига да е в ограничено количество", казва ръководителят на изследователския екип д-р Бернхард Харинг.

Водещи новини

Още новини