Преработеното месо - включително шунката, бургерите и колбасите - носят толкова голяма заплаха от рак, колкото цигарите, предупреди Световната здравна организация.
Новият доклад на институцията класифицира преработеното месо като канцерогенно редом до вещества като арсен и азбест.
Вижте още: СЗО: Шунката и беконът са канцерогенни
Експертите призоваха обществеността да избягва този тип продукти, когато е възможно. "Това не означава, че трябва да спрете да ядете всякакво червено и преработено месо. Но ако приемате много от него, трябва да се замислите за намаляване на количеството“, посочва професор Тим Key, епидемиолог в Cancer Research в университета в Оксфорд.
Какво е преработено месо?
Това е месо, което е осолено, сушено, ферментирало, пушено или преминало през други процеси на обработка, които целят да подобрят вкуса или да увеличат срока му на годност. Това включва: шунка, всички колбаси, като салам, луканка и други, говеждо месо, пастърма, както и месни консерви и сосове на местна основа.
В категорията на преработеното месо не влизат домашно приготвените колбаси и бургери, както и всички останали продукти, в които не са добавяни консерванти, оцветители или подобрители на вкуса.
Прочети повече ТУК.