Още едно животно е починало от антракс във Варненско. Това потвърди директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от Фокус.
В същото време продължават извънредните мерки срещу разпространението на антракс в областта, след като фермер почина от контакт със заразена крава. Резултатите на хората, които се изследват ще са готови след два дни.
В петък 53-годишен мъж от селото почина, след като се зарази от болна крава, отглеждана в собственото му стопанство. Под наблюдение са всички, които са имали контакт както с животното, така и със стопанина. В хода на разследването става ясно, че починалият Румен Стоянов е продал заразеното месото на жител на село Бозвелийско. Той, от своя страна, повикал на помощ трима приятели от Варна и от Девня, с които разфасовали месото и го занесли – по думите на един от тях, в цех в квартал “Аспарухово”, откъдето месото излязло под формата на наденици.
Участниците в целия процес си разделили колбасите и ги отнесли в домовете си – за лична консумация, а не за търговия. При така разширилата се география на разпространение, за ветеринарно-медицинските екипи били нужни два дни, за да издирят всички, които са имали контакт със заразата.
Д-р Дочка Михайлова, РЗИ-Варна коментира: ”Общо са около 26 човека, има две деца – на 5 и на 7 години, а останалите са на възраст до 60 години. Всички са намерени, уведомени са кметовете по места, личните им лекари, взети са проби и в момента се изследват в РЗИ. Случаят трябва да ни припомни позабравени напоследък навици, като този непременно да варим дори пастьоризираното мляко".
Транжорната в кв. "Аспарухово", в която месото е било преработено, днес остана затворена. Собственикът й отрича да има общо с инцидента. Въпреки това, цехът е обеззаразен и продукцията му – иззета.
Резултатите от изследванията на хората ще са ясни утре. Повече време изискват епизоотичните проби, които ще покажат дали има заразени пасища в селото.
“Ще отнеме малко повечко време да си направим нашите проучвания дали климатични или други са били причините за пренасяне на заболяването”, коментира д-р Даниел Денев от Областна дирекция по безопасност на храните – Варна.
В понеделник започва масова ваксинация на всички тревопасни в село Млада гвардия. Дотогава селската мера ще остане празна, защото жителите му се съобразяват със забраната да извеждат животните на паша.
При заколването на животното, стопанинът му се порязал и вероятно така е започнала инфекцията. Местните твърдят, че никой не е ял от това месо. Инкубационният период е от 2 до 8 дни, минали са малко повече, така че би трябвало да има хора с оплаквания, ако има заболели.