Дете на 6 години яло от кравата с антракса

  • 19 юли 2015 10:38

  • 4867
  • 0
Дете на 6 години яло от кравата с антракса
© gettyimages

Дете на шест години е яло от месото на заразената с антракс крава, предаде Нова ТВ.

Всичките 26-ма душаи от областите Варна и Бургас, които са имали контакт с инфектираното домашно животно са подложени на медицински прегледи, но никой не показва симптоми на синя пъпка. На пациентите се дават антибиотици и болниците са готови да реагират, ако някой от хората има признаци на заболяването.

Между временно излязоха подробности около жертвата. Жителят на варненското с. Млада гвардия се казва Румен Стоянов. Той е ял заразено месо на една от кравите си, която е починала. То не е било обработено добре термично и е направено на наденици. Преди това мъжът сам е заколил животното и се порязал, но не потърсил лекарска помощ.

Няма опасност от сварено мляко или печено месо да се заразим с антракс. Който пие непроверено пастьоризирано мляко, рискува здравето си", обясни пред Нова ТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Център по заразни паразитни болести .

"Ако имаше още заразени животни, досега трябваше да покажат симптоми. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Антраксът по животните е овладян много успешно”, коментира от своя страна д-р Бойко Ликов, директор на център "Оценка на риска" в Българската агенция за безопасност на храните.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4867 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини