21-годишен програмист забрави името си за три дни

share

На тежка психоза вследствие интензивна употреба на марихуана се натъкнаха варненските токсиколози от Военноморска болница. При тях постъпва 21-годишен мъж, който нито знае как се казва, нито къде се намира.

Младежът е от Варна, но отишъл да живее в София.

"Майка му установила, че нещо с него не е наред, когато в поредица от телефонни разговори той имал странно поведение, давал неадекватни отговори. Жената решила да отиде лично до София и да го прибере“, разказва началникът на клиниката по токсикология във варненската Военноморска болница доц. д-р Снежа Златева.

Неадекватното поведение на младия мъж продължило и по пътя към дома. При прехода от София към Варна той скачал от колата в опит да бяга от майка си. Наложила се дори намесата на полицията. Така младежът в крайна сметка бил настанен в клиниката, където да получи медицинска помощ.

Оказало се, че в рамките на последните 4-5 месеца той пушел по няколко цигари марихуана на ден, като дрогата взимал от приятели. В рамките на три дни, докато бил под наблюдението на специалистите, младежът не можел дори да си каже името. Едва на четвъртия ден тежката психоза била овладяна. Съществено е да се уточни, че младежът никога до този инцидент не е имал психически смущения.

„Много е важно хората да престанат да смятат марихуаната за нещо безвредно. Тя е врата към по-лесна зависимост към алкохола и останалите наркотици“, алармира доц. Златева. Тя посочи, че днес на пазара се предлагат синтетична и генномодифицирана марихуана, които се свързват с човешките рецептори, като влияят върху мозъка и имунната система. „Употребата на марихуана нарушава когнитивните процеси в мозъка – фините процеси като преценка, анализ, памет. При шофьорите тя нарушава преценката за скорост, разстояния и обстоятелства.

Вече има достатъчно медицински доказателства за вредата от тази дрога, така че легализацията й не е тема, която подлежи на обсъждане. Мнението ми на специалист е категорично против допускането на подобна легализация“, коментира до. Златева. И допълва, че според последните изследвания, правени сред варненските ученици, 90 процента от децата са пушили цигара с марихуана поне веднъж, което е крайно притеснително и говори за мащабите на проблема.

Водещи новини

Още новини