Тийнейджъри изобретиха презервативи, които променят цвета си при венерически болести

share

Тийнейджъри изобретиха презервативи, които променят цвета си при наличието на предавани по полов път болести, предаде "Дейли мейл", цитирано от БТА.

Макар и все още концептуални, именно такива кондоми са изобретили трима тийнейджъри от Лондон, с които са спечелили първа награда за полезен за здравето продукт на наградите „Тийн Тек 2015“ за иновативни разработки.

Презервативите, наречени S.T.EYE., разполагат с вграден слой от молекули, които светят, когато влязат в съприкосновение с бактерии и вируси, свързани с най-разпространените предавани по полов път болести. Още по-интересното в разработката е, че кондомите променят цвета си в зависимост от това каква инфекция са открили. Светлинният индикатор показва зелено при наличието на хламидия, жълто при генитален херпес, пурпурно при генитални брадавици и синьо при сифилис.

Тримата млади изобретатели ще получат наградата си на церемония в Бъкингамския дворец по-късно през годината. 14-годишният Дааниаал Али, който е един от тримата изобретатели на променящите цвета си презервативи, споделя, че се надява с тях хората да са по-запознати с предаваните по полов път заболявания и бързо да решат да потърсят лечение.

Водещи новини

Още новини