Ролята на солта за високото кръвно налягане се преувеличава, установи изследване, обхванало 8600 французи, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Връзката между солта и високото кръвно е "по-сложна, отколкото се смяташе", подчертават учените. Според тях кръвното се вдига най-много от излишните килограми.
Индексът на телесната маса въздейства най-силно върху систоличното кръвно налягане. Върху него се отразяват и други фактори като начин на живот и хранене, консумация на алкохол. Плодовете и зеленчуците от друга страна регулират високото кръвно.
Специалистите обаче са убедени в ролята на солта за високото кръвно. "Повечето научни изследвания потвърждават, че с намаляването на солта пада и кръвното", каза Джанел Дън от американския Федерален център за контрол и профилактика на заболяванията.
Преди няколко дни Федералният център за контрол и профилактика на заболяванията предупреди, че 90% от американските деца консумират прекалено много сол, която идва от 10 готови храни - пица, хляб, солени снаксове, сандвичи, колбаси, готово пиле, макарони, супа и мексикански специалитети.
Високото кръвно е най-разпространеното хронично заболяване. Наричат го "тихия убиец", защото няма явни симптоми.
Учени: Твърденията, че солта води до високо кръвно налягане са преувеличени
- 12.09.2014 | 12:02
- 4675