Учени: Твърденията, че солта води до високо кръвно налягане са преувеличени

share

Ролята на солта за високото кръвно налягане се преувеличава, установи изследване, обхванало 8600 французи, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Връзката между солта и високото кръвно е "по-сложна, отколкото се смяташе", подчертават учените. Според тях кръвното се вдига най-много от излишните килограми.

Индексът на телесната маса въздейства най-силно върху систоличното кръвно налягане. Върху него се отразяват и други фактори като начин на живот и хранене, консумация на алкохол. Плодовете и зеленчуците от друга страна регулират високото кръвно.

Специалистите обаче са убедени в ролята на солта за високото кръвно. "Повечето научни изследвания потвърждават, че с намаляването на солта пада и кръвното", каза Джанел Дън от американския Федерален център за контрол и профилактика на заболяванията.

Преди няколко дни Федералният център за контрол и профилактика на заболяванията предупреди, че 90% от американските деца консумират прекалено много сол, която идва от 10 готови храни - пица, хляб, солени снаксове, сандвичи, колбаси, готово пиле, макарони, супа и мексикански специалитети.

Високото кръвно е най-разпространеното хронично заболяване. Наричат го "тихия убиец", защото няма явни симптоми.

Водещи новини

Още новини