500 българи се нуждаят от кръв всеки ден

Булфото
share

Над 500 българи всеки ден се нуждаят от кръв, а страната ни е на едно от последните места по доброволно кръводаряване в Европа. Това отчетоха от Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) по повод Световния ден на кръводарителя.

В 62 държави 99,9% от кръвта и плазмата се набавя чрез доброволци, докато у нас кръводарителите все още са под 25%. Останалото необходимо количество кръв и плазма се осигурява чрез платени донори и членове на семействата на нуждаещите се. Кръвта на черно върви от 50 до 100 лв., твърдят циганите, навъртащи се около кръвния център в Пловдив.

За да насърчат хората да даряват, а не да продават кръвта си, от БОДК въведоха система за регистрация на потенциални доброволни кръводарители и на пациенти, нуждаещи се от кръв.

Само за една година през онлайн платформата и мобилното приложение „Дари кръв” са регистрирани над 500 българи, които при нужда даряват безвъзмездно кръв за хората в беда. Чрез електронния регистър на доброволците сдружението успешно провело близо 130 акции за спешно набиране на кръв.

Световният ден на доброволния кръводарител има за цел да популяризира доброволчеството и да отдаде дължимото на онези, които са дарили кръв напълно безвъзмездно и са спасили живота на хиляди пациенти.

Денят се отбелязва в цял свят вече 11-а поредна година на 14 юни – рождения ден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, откривател на системата за класификация на кръвните групи А, В и 0, пише в. "Монитор".

Водещи новини

Още новини