За туберкулоза по говедата и други болести, алармираха ветеринари (видео)

share

За проблеми в бранша си алармираха от Българския ветеринарен съюз. Не се оценява нашата функция, оплака се председателят на съюза д-р Трифон Цветков.

Той обясни, че молбата им няма политически мотиви, но призовава държавата да извърви края на пътя към възстановяване на дейността им.

Увеличава се броят на заболяванията на животните в страната ни, обявиха от БВС. По-конкретно те посочиха случая с туберкулозата по говедата. Има 5 огнища на тази болест - в областите Разград и Дупница, както и в Община Плевен, обясниха от съюза.

По думите им няма информация как да се справим с болестта и скандалното според тях е, че БАБХ изготвя стратегия за справяне с проблема чак след установяване на болестта в село Лудогорци.

В последните 5 години животните у нас не се преглеждат и колко от тях са болни можем само да гадаем. По наши скромни изчисления обаче около 30% от животните в България не са обхванати от ветеринарно обслужване, разкриха от Българския ветеринарен съюз.

Те припомниха за шапа, разразил се у нас преди години, която зараза е струвала на държавата ни 8 млн. лв.

Ние нямаме за задача да администрираме тази дейност, но това не означава, че трябва да бъдем игнорирани. Стигнахме дотам, че вицепремиерът Даниела Бобева ни прие, докато земеделският министър Димитър Греков не пожела, заявиха от Ветеринарния съюз.

Точно 1 лев струва имунизацията на кон, в която сума влизат, преобличане с няколко екипа, ходене до фермата за вземане на проба, която от своя страна се занесе до някоя от общо 10-те лаборатории у нас. Още бланки, други консумативи и разходи по превоза, подчертават от съюза. Ние не можем да бъдем буфера между интригите и заигравките на фермери и държавна администрация, отсичат специалистите.

Категорично ще откажем да извършваме държавна програма през 2014 г. на цени по-ниски от тези през 2013 г. Също така искаме БАБХ да ни изпраща ежемесечно списък с емидемиологичната обстановка в страната, искат ветеринарите.

Цялата ситуация според тях се дължи на промените в закона за ветеринарно-медицинската дейност още от времето на земеделския министър от кабинета на ГЕРБ Мирослав Найденов, който е довел бранша до "организационен хаос".

Това не е извиване на ръце, това е защита на нашите интереси, категорични бяха ветеринарите.

Водещи новини

Още новини