Употребата на протеини повишава риска от диабет

Булфото
share

Хората консумиращи най-големи количества протеини от животински източници, е по-вероятно да бъдат диагностицирани с диабет тип 2, става ясно от резултатите от мащабно изследване, обхванало осем европейски страни, цитирано от БТА.

За целите на настоящото проучване авторите му от университета на Вагенинген, Холандия, са използвали данните за 11 000 души с диабет тип 2 и са ги сравнили с тези за 15 000 здрави индивида. Като цяло участниците в изследването са консумирали средно около 90 грама протеини на ден.

Специалистите са установили, че на всеки допълнителни десет грама протеини дневно отговаря 6-процентно увеличение на риска от развитието на диабет.

Разделяйки участниците на групи според консумацията на протеини, изследователите са открили, че за индивидите, които приемат най-голямо дневно количество - около 111 грама, рискът от развитието на болестта е със 17 процента по-висок, отколкото за консумиращите най-малко количество - около 72 грама на ден. Хората, приемащи най-голямо количество животински протеини - около 72 грама дневно, опасността от развитието на болестта е с 22 процента по-висока, отколкото за тези, които консумират най-малко количество - около 36 грама на ден, става ясно от изследването.

Междувременно агенцията съобщи, позовавайки се на резултатите от китайско изследване, че промените в начина на живот, включващи балансирана диета и упражнения, намаляват риска от развитието на диабет в последвал дългосрочен период при високо рискови пациенти, и по-специално за жените.

Водещи новини

Още новини