Експерт: Не яжте пържени храни, хвърляйте кожата на пилето

share

Категорично трябва да се пазим от пържените храни, съветват здравни експерти. Изобщо не трябва да пържим, а да варим и печем. Кожата на пилето задължително трябва да се изхвърля. Консервантите в храните и хормоните, с които се тъпчат животните, както и затлъстяването са причинители на рак на дебелото черво. Едно вещество дали ще е отрова или лекарство зависи от дозата. Това каза в ТВ7 експертът д-р Тотко Найденов.

Храната е наука. Пилетата се гледат от професионалисти в Европа, а ние сме в Европа. Вярвам в хората от Българската агенция по безопасност на храните, които контролират храните.

Найденов смята, че е лошо, че затлъстяваме все повече. Не се храним рационално. Световната здравна организация излезе с данни, че затлъстяването е станало пандемия и всеки трети жител на планета страда от затлъстяване. Човекът с наднормено тегло живее 6 до 8 години по-малко от слабия".

Той е категоричен, че трябва да се възстанови Българският държавен стандарт, който преди е казвал какво трябва да е съдържанието на сол, брашно и захар - трите бели отрови. "Човек не трябва да се притеснява толкова от храните, колкото от начина си на живот, от пушенето и застояването", твърди експертът.

"Съгласен съм, че има затлъстяване, което води до диабет и хипертония. Храненето се определя от генетиката на човека. В по-бедните райони, като арабския свят, има бум на диабет. Сега, когато забогатяват, започват да ядат много - включително и европейски храни", каза готвачът Борис Петров. Той поясни, че винаги е бил радетел за здравословното хранен, но сега е дал малко назад, защото не се знае кое причинява хормонален дисбаланс. Съветът и на двамата е да се яде всичко, без да се прекалява и да се спортува.

Водещи новини

Още новини