Кардиолози: Децата стават по-бавни и по-предразположени към сърдечни болести

share

Ново проучване сочи, че много деца не могат да тичат толкова бързо, колкото са можели родителите им на младини. Изследвани са над 25 милиона деца между девет и 17 години в 28 страни в света. Според експертите нивата на физическа кондиция спадат, пише "Стандарт".

Средно днешните деца пробягват една миля (1.61 километра) с 90 секунди по-бавно от децата преди 30 години. Скоростта на тичане спада със средно около 5% за десетилетие.

„Ако младите като цяло не са в добро физическо състояние, те ще бъдат по-предразположени към сърдечни болести по-късно в живота си", коментира един от авторите на проучването д-р Грант Томкинсън. По думите му в 30% до 60% от случаите причината за това е в наднорменото тегло.

Проблемът е основно в страните от западния свят, но се наблюдава и в азиатските държави като Южна Корея, Китай и Хонг Конг.

Кардиолозите препоръчват на родителите да обръщат на децата си повече внимание по отношение на спорта. За да бъдат здрави както децата, така и възрастните трябва да отделят за физическа активност поне един час дневно. Това може да е бързо ходене или колоездене, тичането на детските площадки също е полезно. Освен това дейността може да е разделена на по-малки интервали в рамките на деня, не е задължително да се случва наведнъж.



 

Водещи новини

Още новини