Роботи-червеи ще изяждат мозъчните тумори

share

Гадно, но помага за минималната хирургическа интервенция, изтъква PopSci.

Гнусни, пълзящи червеи скоро може да си проправят път към мозъците на хората. За щастие това са само роботи-червеи. Вдъхновен от ТВ сериал, където пластични хирурзи използват червеи, за да изяждат мъртвата тъкан, неврохирургът Джей Марк Симард от Медицинския университет на Мериленд се е заел със създаването на прототип на роботи, приличащи на ларви, които могат да изядат мозъчен тумор отвътре, пише сп. "Обекти".

Снабдени с миниатюрен електроизлъчвател, тези роботизирани гадини могат да атакуват туморите и да изсмукват мъртвата тъкан. Те се контролират от разстояние, което позволява на хирурзите да наблюдават тумора и да направляват робота в тъканта. По време на тежки мозъчни операции хирурзите често имат проблем с различаването на границата между здравата тъкан и тумора без помощта на магнитен резонанс. В същото време когато пациентът е набутан в ограничаващия движението скенер хирургическата интервенция също става крайно трудна.

"В лицето на тези роботизирани червеи имаме естествена система, която е в състояние да различни доброто от лошото", казва Симард. "Роботите могат да премахнат всичката лоша тъкан и да оставят здравата, а освен това са и толкова малки".

Засега основното предизвикателство пред иновативния неврохирург е да направи управлението на тези роботи максимално адекватно, тъй като на този етап те се контролират с механична система от макари и пружини.

 

Водещи новини

Още новини