Литър газирано на ден убива за година

share

Активният начин на живот и здравословното хранене може да се окажат безполезни, ако пиете по три кенчета газирани подсладени напитки на ден.

Последствията от редовната употреба на съдържащата се в тях захар може да са катастрофални – продължителността на живота намалява два пъти, а в отделни случаи смъртта може да настъпи още след година, пише inews.bg.

"Резултатите от нашите изследвания показаха, че количеството захар в менюто, което сега се смята за безопасно, всъщност оказва изключително неблагоприятно въздействие върху здравето на бозайници", казва Уейн Пътс, професор по биология от университета на Юта, цитиран от Express.

Екип учени под ръководството на Пътс проверили степента на въздействие на захарта в менюто върху състоянието на органите на мишки и продължителността на техния живот. Така изследователите разбрали, че когато захарта е 25% от денонощния обем на приеманите калории, продължителността на живота на животните намалява средно с една четвърт, а част от тях не живеят повече от година.

Към заболявания и преждевременна смърт водят проблеми в работата на черния дроб и сърцето, които предизвиква захарта, както и диабетът, за който рискът от възникване се повишава. Нещата не може да се подобрят нито от качествени продукти за хранене в основната част от менюто, нито от повишена физическа активност.

Учените отбелязват, че критично опасното количество захар се съдържа в три стандартни кенчета сладки газирани напитки с обем 0,33 литра. Опасна е именно дългосрочната редовна употреба на захар, подчертава Пътс. Професорът твърди, че самият той е бил толкова поразен от получените резултати, че семейството му значително намалило количеството на употребяваната захар.

Далеч не всички са съгласни с американските учени. Представителите на британската Асоциация на производителите на безалкохолни напитки заявили, че резултатите от повечето научни изследвания не потвърждават опасността от сладките газирани напитки.

Подкрепят ги и членовете на Асоциацията на производителите на захар във Великобритания. Представител на тази организация напомня, че статистиката не отнася употребата на захар към най-разпространените причини за смърт.

Водещи новини

Още новини