Бутилка ще отучва децата да пият газирани напитки

  • 20 юни 2013 13:27

  • 1471
  • 0
Бутилка ще отучва децата да пият газирани напитки
©

Съм Торп от университета на Отаго е измислил как да се пребори със затлъстяването при децата. Той е създал бутилка за вода Flowbot и се надява тя да се появи по магазините още следващата година.

Бутилката се различава от обикновените по това, че когато е пълна с вода или с напитка с ниско съдържание на захар, на нея се появяват картинки и игри. Така ученият се надява да отучи децата да пият вредните за тях газирани напитки, предаде БТА.

По думите му, много компании-производители поставят ударението върху вкусовите добавки и приятния вкус (захарта стимулира отделянето на съединения, даващи чувството, че човек е получил награда; развива се "захарна зависимост"). Затова на детето трябва да бъде предложено нещо принципно различно. Основната цел е то да изпита удоволствие от обикновената вода.

На пазара бутилката ще се появи в два варианта. Едната ще е за деца под 5-годишна възраст, а втората - за по-големите. На първата ще се появи весела картинка, ако от нея се пие вода. На втората - игра, напомняща на пинбол. Когато в бутилката се налее газирана напитка, тя ще изчезне.

Изследване, извършено с 60 деца, е показало, че 25% от тях пият повече от препоръчаните им сладки напитки (повече от една на седмица). Това се отразява негативно върху теглото на детето и на здравословното му състояние. Затова разработката е много актуална.

Последвайте канала на

1471 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини