Шампанското е полезно за здравето, като то може да бъде използвано в борбата срещу деменцията и болестта на Алцхаймер, твърдят британски учени, цитирани от в. Daily Mail.
Екипът на проф. Джеръми Спенсър от университета в Рединг за пръв път научно доказа ползите от пенливото вино за здравето на хората и за подобряване на пространствената им памет.
Кое е веществото, съдържащо се в шампанското, което ни кара да помним по-добре?
Според проф. Спенсър това е фенолната киселина. Той съветва всички хора, навършили 40 години, да изпиват от две до три чаши шампанско седмично. "Деменцията започва да се развива след 40-годишна възраст, докато се достигнат 80 години, изтъква ученият. Тя води до постепенен упадък на умствените способности на пациента и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре."
Вестникът припомня, че една трета от британците на възраст над 65 години развиват деменция. Около 80 процента от шампанското по света е приготвено от два сорта черно грозде - пино ноар и пино мьоние, комбинирано с бял сорт шардоне. Екипът на проф. Спенсър констатирал драстично подобрение на пространствената памет след консумация на шампанско, пише inews.bg.
Тази памет ни помага да разпознаваме околната среда и да намираме пътя до дома. Учените от университета в Рединг провели опити с плъхове, но те са сигурни, че шампанското въздейства по същия начин и върху хората. Екипът давал на опитните животни шампанско, примесено в храната им в продължение на шест седмици.
Всеки плъх имал възможност да се придвижи в лабиринт, докато си намери любимото лакомство. Пет минути по-късно, опитът бил повторен, за да се види дали гризачът е запомнил своя маршрута си. Без шампанско плъховете регистрирали 50 процентна успеваемост при запаметяването на пътя си, а когато им било давано шампанско, процентът скачал на 70.
В организмите на опитните животни, след редовна консумация на пенливото вино, било констатирано 200 процентно увеличение на протеините, играещи важна роля в определянето на ефективната памет. Това станало само след 6 седмици прием, допълва БТА.
При хората този процес ще отнеме три години, предполагат учените. Сега екипът от Рединг търси доброволци на възраст над 65 години, които да се включат в експеримент с шампанско, който ще трае 36 месеца, пише вестникът.