Редовната консумация на 50 грама колбаси от преработено месо води до преждевременна смърт от рак или инфаркт, пише в. "Телеграф".
На риска да бъде поразен от тези болести е подложен човек, който хапва всеки ден например по една наденица, два кренвирша или пък по 50 грама бекон или шпек. Хот-дог или хамбургер ежедневно със сигурност ще съкрати дните ни с 15-20 години.
Това е заключението на учените от катедрите по здравословно хранене в университетите "Оксфорд" и "Кеймбридж" в резултат на съвместно научно изследване. Резултатите от научния експеримент бяха оповестени от медиите във Великобритания, включително и от Би Би Си.
За да стигнат до страшното заключение, учените са наблюдавали в продължение на 13 години хранителните навици и последиците от тях върху 500 000 души от 10 страни в Европа. Оказало се, че средната консумация на преработени месни продукти е около 160 грама на човек дневно. Резултатът от експеримента пък е повече от потресаващ - по един на всеки 17 наблюдавани участници в изследването е умрял още преди приключването на проекта.
Така близо 27 000 участници са умрели по време на експеримента - в рамките на 12 години и 7 месеца, твърдят публикациите.
Около 10 000 души от наблюдаваните са починали от рак, а 5500 от сърдечни проблеми вследствие на висок холестерол от ежедневното ядене на салами.
Учените препоръчват дневната ни дажба салам да не надвишава безобидните 20 грама, защото освен неясното количество месо в тях, със сигурност поглъщаме и много сол и химически консерванти. Месото е полезно за хората, но само ако го консумираме в чист вид - под формата на пържоли, домашни кюфтенца, шницели и други деликатеси, в които няма никаква предварителна промишлена обработка.