Конференция за Антарктика завършва без споразумение за морските защитени зони

pixabay
share

Годишната среща на Конвенцията за опазване на живите морски ресурси на Антарктика (CCAMLR) отново не успя да постигне споразумение относно защитените зони, събщава БТА.

Наблюдатели казаха, че по време на продължилата близо две седмици среща в Хобарт на австралийския остров Тасмания страните-членки отново не са успели да постигнат съгласие относно определянето на няколко големи морски защитени зони в Източна Антарктика, морето Уедъл и водите край Антарктическия полуостров.

Регионът е дом на много пингвини, тюлени и китове, за които изменението на климата и прекомерният риболов се превръщат във все по-голяма заплаха.

Дивата природа на Антарктида е застрашена, сочи доклад, представен на международна конференция в Австралия

Няколко държави отдавна призовават за създаването на подобни защитени зони, които се считат за един от най-добрите методи за защита на морските екосистеми и опазване на биоразнообразието.

За да се постигне напредък, е необходимо одобрението на всички 27 правителства, отговорни за опазването на антарктическия морски живот в Ледения континент.

Според германския министър на земеделието Джем Йоздемир продължаващата съпротива на Русия и Китай е основната пречка. "Интересът на Русия към конструктивно глобално сътрудничество е нулев, а Китай за съжаление също дава приоритет на краткосрочната експлоатация на морските ресурси, като например крил, пред дългосрочното им опазване", каза той.

Коалицията за Антарктика и Южния океан (ASOC) - обединение на организации за защита на околната среда от цял свят, посочва, че регионът понася безпрецедентни температурни аномалии, като морските горещи вълни зачестяват, а морският лед постепенно намалява. 

Натискът върху видовете там се засилва от прекомерния риболов, наличието на микропластмаса в околната среда и туризма.

През 2009 г. Комисията се съгласи да създаде система от морски защитени зони в Южния океан. Оттогава досега обаче са създадени само две от планираните шест. 

Конвенцията за опазване на живите морски ресурси на Антарктика (CCAMLR) е създадена през 1980 г. и включва 26 държави и Европейския съюз.

Водещи новини

Още новини