Огромна заплаха надвисна над животните в Антарктида

pixabay
share

Фауната в Антарктида е застрашена от смъртоносна болест. Учените са обезпокоени от нашествието на вируса на птичи грип.

Щамът H5N1, по-специално 2.3.4.4b, причини хаос в Европа, Северна и Южна Америка, а сега си проправя път в недокоснатата досега екосистема. Щамът е заразил няколко вида птици и бозайници на островите Южна Джорджия, отдалечен район между Аржентина и Антарктика.

Вероятно вирусът е навлязъл в региона чрез мигриращи птици, за които специалистите отдавна се опасяват, че са потенциални носители в изолирани и уязвими екосистеми, съобщава megavselenа.

Температурата на Антарктида се е повишила с 10 градуса по Целзий над нормата

Началото на тази криза бе поставено на 17 септември 2023 г., когато изследователи обърнаха внимание на необичайното поведение на гигантския буревестник. До началото на декември вирусът се е разпространил сред южните морски слонове и антарктическите морски тюлен. Значителен брой трупове на птици и бозайници са дали положителен тест за HPAIV H5N1.

В Южна Америка, където дивите животни не са се сблъсквали преди с такъв високопатогенен вирус, смъртността сред някои видове достига 40 процента.

Потенциалната загуба на видове в Антарктида може да има широкообхватни последици не само за биоразнообразието, но и за глобалния екологичен баланс.

 

Водещи новини

Още новини