50 обекта на ЮНЕСКО са застрашен от изчезване до 2050 г., сред тях има и един български

Wikimedia Commons
share

От Швейцарските Алпи до Операта в Сидни, някои от най-емблематичните обекти на ЮНЕСКО за световно наследство могат да бъдат заличени заради бързите климатични промени, съобщава Euronews.

Наводнения, брегова ерозия, свлачища, силни ветрове, екстремни горещини, бури и циклони са само част от свързаните с климата опасности, които засягат емблематични места по целия свят. Компанията за анализ на данни за климатични рискове Climate X прогнозира как те ще засегнат 500 такива забележителности. Идентифицирани са 50-те най-застрашени до 2050 г., ако емисиите на парникови газове не бъдат драстично намалени.

За жалост нашата държава също попада в този списък. Българският природен резерват „Сребърна“ - сладководно езеро с площ от 600 хектара, което е място за размножаване на почти 100 вида птици застава на 20-о място в класацията на Climate X. Резерватът е застрашен от речни наводнения. Резерватът е дом на много растителни и животински видове, но всички те са в опасност, ако климатът продължи да се променя толкова бързо.

Общо 17 европейски обекта на световното наследство фигурират в списъка, като наводненията и сушата са водещи рискове в целия континент.

Шведската железодобивна фабрика Engelsberg е най-застрашеният обект от изменението на климата в Европа, попадайки на четвърто място в списъка на топ 50 в света поради заплахата от повърхностни и речни наводнения. Датиращ от 17-ти век, той е признат за изключителен пример за европейски индустриален комплекс и най-добре запазеният пример за шведско железарско имение, което повишава просперитета на Швеция в продължение на два века.

ЮНЕСКО обяви замъка Шверин за обект на световното културно наследство

Тя е плътно следвана от Grotte Chauvet-Pont d’Arc в Ардеш, Франция, която е на шесто място. Застрашена от повърхностни наводнения и свлачища, украсената пещера съдържа най-ранните известни и най-добре запазените пщерни рисунки в света, датиращи отпреди 32 000 години.

На 11-то място регионът Юнгфрау-Алеч в швейцарските Алпи избягва на косъм от топ 10. Домът на най-големия ледник в Европа е изложен на риск от речни наводнения. Пред подобна заплаха е изправен индустриалния комплекс за въглищна мина Zollverein в Германия (12-то място), а обектът на индустриалното наследство Rjukan-Notodden (13-то място) в Норвегия, който използва водноелектрическа енергия за производство на азотни торове, е изложен на риск от повърхностни наводнения.

Основано през 1119 г., цистерцианското абатство Фонтеней във Франция (17-то място) също може да бъде унищожено от повърхностни наводнения, ако емисиите на парникови газове не бъдат намалени.

Загубата на обекти на световното наследство на ЮНЕСКО би била опустошителен удар, но климатичните заплахи, пред които са изправени, вече оказват влияние върху общностите и икономиките по света, предупреждава Climate X.

Водещи новини

Още новини