Актриса от "Невинността на мюсюлманите" съди авторите на филма

share

Актрисата от Невинността на мюсюлманите Синди Ли Гарсия заведе дело срещу създателите на скандалния филм, предаде РИА Новости.

Ищцата твърди, че създателите на лентата и YouTube са нарушили нейните авторски права. Юристи коментират, че ако магистратите решат в полза на Гарсия това ще създаде прецедент в американската съдебна система. По принцип актьорската игра не е обект на авторското право, а отношенията между изпълнителите и продуцентите се регулират с договори, подписвани преди началото на снимките. Тези документи дават голяма свобода на продуцентите. В случая на "Невинността на мюсюлманите" нито Гарсия, нито който и да е от нейните колеги са подписвали договори.

Ако Гарсия спечели делото, това ще принуди YouTube да махне видеото и ще позволи на актрисата да подведе стотици потребители на сайта за споделяне на клипове под отговорност. Прецедентът може да доведе и до преразглеждането на отношенията между  продуцентите и актьорите.

След излизането на филма участници в снимачния екип заявиха, че авторите са злоупотребили с доверието, защото не са обявили истинските цели на Невинността на мюсюлманите. Според засегнатите звукът бил наложен след като всички сцени били заснети и репликите не отговаряли на първоначалния сценарий. Когато във филма звучи името на пророка Мохамед актьорите или не са в кадър, или артикулацията им не съвпада на звука.


Гарсия заведе миналата седмица иск срещу Google и YouTube в Лос Анджелис заради нарушаването на правото на личен живот. Тя твърдеше, че след излизането на филма е получавала смъртни закани. Освен това тя е била лишена от ред ангажименти заради участието си. Магистратите обаче отклониха молбата на актрисата.

"Невинността на мюсюлманите" предизвика остри протести в ислямския свят, защото осмива Мохамед.

Водещи новини

Още новини