„Гърчи се осем минути“: В САЩ екзекутираха още един затворник чрез азотно задушаване

Getty Images (архив)
share

„Не съм направил нищо, не заслужавам да съм тук“. Това били последните думи на Алън Милър, който в четвъртък стана вторият известен затворник, екзекутиран с азотен газ в САЩ.

59-годишният Милър е обявен за мъртъв в 18:38 ч. местно време в затвора „Атмор“ в щата Алабама, информира Ройтерс.

Смъртната си присъда той получава още през 2000 година, когато бил обвинен в убийството на трима мъже. Девет човека дошли да посетят Милър в последните му часове. Хамбургер и пържени картофки – това избрал да обядва затворникът, преди азотът да изпълни гърдите му. Смъртоносната маска била поставена върху лицето на затворника още в началото на екзекуцията, а тялото му било овързано с колани и ограничители.

Според журналисти от Асошиейтед прес, станали свидетели на процедурата, Милър се гърчил, треперил и отчаяно се борил за глътка въздух цели осем минути.

В Алабама беше изпълнена смъртна присъда чрез задушаване с азот

Смъртта на Алън Милър идва след години спорове за умъртвяването му. Още, когато разбрал, че го очаква тежката присъда, той поискал да бъде убит чрез азотна хипоксия. Тогава обаче в щата Алабама този метод все още не бил узаконен. През 2022 година Милър оцелява след опит за екзекуция със смъртоносна инжекция, тъй като лекарите не успяват да открият подходяща вена за вливане.

Малко по-късно през същата година и друг затворник оцелява след опит за умъртвяване с инжекция – това е Кенет Смит, който стана първият затворник, екзекутиран с азотен газ в началото на 2024 година. Тогава той бе принуден да диша чист азот във висока концентрация, задушавайки се до смърт.

Критиците на този вид екзекуция я смятат за равносилна на изтезание и предупреждават, че при дефект в уплътнението в маската ще навлезе кислород, което ще доведе до удължаване на агонията и мъчителна смърт. Според властите обаче това е „най-безболезненият и хуманен метод на екзекуция, познат на човека“, като затворникът губи съзнание в рамките на две минути, а скоро след това издъхва, отбелязва bTV.

Водещи новини

Още новини