Мъск нарече правителството на Австралия "фашистско" заради законопроект, свързан с борбата с дезинформацията

Getty images
share

Собственикът на социалната мрежа "Екс" Илон Мъск нарече лявоцентристкото правителство на Австралия "фашистско" заради предложения закон за налагане на глоби на фирмите за социални медии за това, че не са успели да предотвратят разпространението на дезинформация онлайн, съобщи Ройтерс.

Австралийското лейбъристко правителство внесе законопроект в парламента за налагане на глоба на интернет платформите в размер до 5 % от глобалните им приходи за това, че са позволили разпространяването на дезинформация. 

Предложеният закон ще изисква от технологичните платформи да въведат кодекси за поведение, за да спрат разпространението на опасни лъжи, и да получат одобрение от регулаторния орган. Регулаторът ще има собствени стандарти, ако дадена платформа не успее да ги спази, и ще глобява фирмите за нарушаването им, пише БТА.

„Очаквам с нетърпение да служа на Америка“: Илон Мъск прие поканата на Доналд Тръмп

Мъск, който се възприема като защитник на свободата на словото, отговори на публикация на потребител на "Екс", свързана със законпроекта, с една дума – "фашисти". В предишен спор с австралийското правителство през април той се обърна към съда, за да оспори заповедта на киберрегулатора за премахване на някои публикации за намушкването с нож на епископ в Сидни, което накара австралийския премиер Антъни Албанезе да нарече Мъск "арогантен милиардер".

Водещи новини

Още новини