Тръмп заяви пред телевизия "Фокс нюз", че е имал "пълното право" да се намеси в изборите през 2020 г.

Getty Images
share

Бившият президент републиканец Доналд Тръмп, изправен пред федерални и щатски обвинения в опити за анулиране на загубата му на изборите през 2020 г. пред президента демократ Джо Байдън, заяви в интервю за "Фокс нюз", че е имал "пълното право" да се намеси в тези избори, предаде Ройтерс.

"Кой е чувал някога да ти повдигат обвинение за намеса в президентски избори, когато имаш пълното право да го направиш", отбеляза Тръмп в излъченото в неделя интервю.

Според федералния обвинителен акт на Тръмп е повдигнато обвинение, че е измамил САЩ чрез опит да попречи на Конгреса да удостовери победата на президента Байдън и да лиши избирателите от правото им на честни избори.

Миналия месец федералният обвинителен акт беше ревизиран и му бе повдигнато обвинение в незаконен опит да анулира загубата си на изборите през 2020 г.  Привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия в столицата Вашингтон на 6 януари 2021 г. в неуспешен опит да попречат на Конгреса на САЩ да удостовери резултатите от изборите през 2020 г. след продължили седмици наред неверни твърдения на Тръмп, че е спечелил изборите.

Тръмп е изправен пред подобни щатски обвинения и в окръг Фултън в щата Джорджия, където му е повдигнато също и обвинение в рекет, използвано обикновено срещу членове на организирани престъпни групи, за което се предвижда наказание до 20 години затвор.

Водещи новини

Още новини