САЩ конфискуваха самолет на Мадуро

Getty Images/Guliver
share

САЩ обявиха, че са конфискували самолет на венецуелския президент Николас Мадуро поради нарушения на наложените от Вашингтон санкции, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Самолетът Дасо Фалкън 900 ЕХ "е бил изнесен незаконно от САЩ и използван в полза на Мадуро и на негови представители", се казва в изявление на американското Министерство на правосъдието. В него се уточнява, че машината е била конфискувана в Доминиканската република и транспортирана до Флорида.

Смята се, че самолетът е бил закупен за 13 милиона долара чрез офшорна компания, подчертава министърът на правосъдието Мерик Гарланд.

Николас Мадуро извърши персонални рокади във властта

Конфискуването на самолета беше извършено на фона на нарастващ натиск върху Мадуро у дома и в чужбина заради оспорваните избори на 28 юли, които той твърди, че е спечелил. Опозицията твърди, че нейният кандидат е спечелил с голямо мнозинство.

Мадуро, неговите помощници и венецуелският петролен сектор са обект на тежки санкции от страна на САЩ и случващото се около изборите повдига възможността да бъдат наложени и други мерки, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Засега няма коментар от венецуелските власти.

Водещи новини

Още новини