САЩ отказали да изпратят персонал за поддръжка на F-16 в Украйна

gettyimages
share

Администрацията на Байдън отхвърли предложението да изпрати американски технически персонал в Украйна за обслужване на западно военно оборудване, включително изтребители F-16, съобщи "Уолстрийт Джърнъл" (WSJ), като се позовава на американски служители.

Слжителите казаха, че Съветът за национална сигурност на САЩ е обмислил подобно предложение, но разузнавателната общност и други го смятат за твърде рисковано. Те се надяват, че европейските страни ще поемат по-голямата част - а може би и цялата отговорност за поддръжката на F-16, пише вестникът.

В понеделник Украйна загуби първия си F-16 по време на руска ракетна атака. Причината за катастрофата не е обявена официално, пише news.bg.

Украйна заяви, че партньори от САЩ помагат при разследването за разбилия се Ф-16

WSJ отбелязва, че докато Пентагонът каза, че се надява украинците да могат да поддържат F-16, всички страни, включително Съединените щати, разчитат в различна степен на частни компании и техния персонал, за да поддържат тези сложни изтребители.

Високопоставен нидерландски военен служител потвърди, че Нидерландия ще плати за договор за поддръжка на F-16 между частна гражданска компания и украинските военновъздушни сили.

Водещи новини

Още новини