Властите в САЩ значително ще увеличат усилията за ликвидиране на инвазивен вид улулици в горите по Западното крайбрежие

pixabay
share

Властите по опазване на природата в САЩ през следващата година значително ще увеличат усилията за избиване на инвазивния вид северноамерикански улулици, съобщава БТА.

Обучени стрелци ще отстрелват възрастни птици от този вид върху площ от около 60 000 квадратни километра в щатите Калифорния, Орегон и Вашингтон. Целта на Службата за рибата и дивата природа на САЩ е да бъдат ликвидирани до 452 000 северноамерикански улулици и да се спре спадът в популациите на северната петниста улулица и на калифорнийската петниста улулица.

Северноамериканската улулица е вид, разпространен естествено в източната част на Северна Америка, но през 70-те години на миналия век започва да се появява и в северозападните райони на тихоокеанското крайбрежие на САЩ. Видът бързо успява да заеме местообитанието на петнистите улулици, които са по-малки птици, но се нуждаят от по-обширни територии. Около 100 000 северноамерикански улулици днес обитават район, в който живеят едва 7100 петнисти улулици.

Старозагорският зоопарк се сдоби с почти 20 нови обитатели

Унищожаването на птици от един вид, за да се спаси друг, раздели природозащитниците и напомни за предишни правителствени усилия за опазване на тихоокеанската сьомга чрез избиването на морски лъвове и корморани. Отстраняването на северноамериканските улулици ще е сред най-мащабните подобни проекти, свързани с птици, посочват учени и природозащитници.

Водещи новини

Още новини