Преднината на Тръмп пред Харис по теми като икономиката и престъпността се стопява

Колаж: Novini.bg/ Gettyimages
share

Стопява се преднината, която кандидатът  за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп има пред съперничката си демократка Камала Харис по теми като икономиката и престъпността, сочат резултатите от проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос. 

Данните от анкетата, проведена в периода между 23 и 25 август, показват, че подходът на Тръмп към икономиката и заетостта се предпочита от 43% от респондентите, а при Харис този дял възлиза на 40%. 

Разликата от 3% е прекалено малка, като се има предвид допустимата грешка на проучването от 4 процентни пункта. В анкета от края на миналия месец Тръмп имаше преднина от 11% по отношение на икономическата политика. 

Следващият президент на САЩ може да се изправи пред най-опасния свят от 1945 г. насам

Подкрепата за Харис и Тръмп по темите престъпност и корупция е равна – по 40%. За сравнение републиканският лидер водеше с 5% в анкетата от юли. 

Данните от последните национални проучвания показват, че Харис има малка преднина пред Тръмп, откакто тя се включи в надпреварата на 21 юли след решението на президента Джо Байдън да прекрати кампанията си. В анкетата от края на юли тя изпреварва Тръмп с един процент (43% срещу 42%).

Предстои се види как решението на независимия кандидат Робърт Ф. Кенеди-младши да преустанови кампанията си ще се отрази на надпреварата. Кенеди-младши, подкрепата за когото през юли възлизаше на 8%, в петък обяви, че подкрепя Тръмп, посочва БТА.

Кандидатът на Републиканската партия често критикува в предизборните си речи икономическата политика на правителството на Джо Байдън и продължаващата от няколко години висока инфлация. 

Харис обеща да предприеме мерки, като например боба със "завишаването на цените" от страна на търговците на хранителни стоки. 

Последната анкета на Ройтерс/Ипсос показва, че икономиката е най-големият проблем за 26% от регистрираните гласоподаватели. На второ място с 22% се нарежда политическият екстремизъм и заплахите срещу демокрацията, а 13% от анкетираните посочват имиграцията като основен проблем.

Респондентите, които предпочитат подхода на Харис по отношение на борбата с екстремизма, възлизат на 42%, а Тръмп има подкрепата на 36% по този въпрос.  

Що се отнася до имиграционната политика, одобрение за републиканския лидер изразяват 45% от респондентите, а за кандидатката на Демократическата партия - 37%.

Нито един от двамата кандидати обаче не се ползва с широка обществена популярност - 59% от избирателите казват, че имат неблагоприятно мнение за Тръмп, а 52% - за Харис. Тя е възприемана положително от 47% от избирателите в сравнение с 39% за Тръмп.

Анкетата на Ройтерс/Ипсос е проведена сред 1028 пълнолетни лица от цялата страна, като 902 от тях са регистрирани гласоподаватели.

Водещи новини

Още новини