Директорът на ФБР: САЩ са изправени едновременно пред много заплахи

Getty Images
share

САЩ са изправени пред повишени заплахи от много страни в момент, когато правоприлагащите органи изпитват затруднения, заяви директорът на ФБР Кристофър Рей, цитиран от Асошиейтед прес. В ексклузивно интервю за агенцията той допълни, че "трудно може да се сети за момент в кариерата си, когато толкова много различни видове заплахи са нараствали едновременно".

"Притеснявам се за комбинацията от толкова много заплахи, които се издигат наведнъж, с предизвикателствата, пред които са изправени мъжете и жените в правоприлагащите органи в по-общ план. И единственото нещо, което според мен помага за преодоляване на тези две предизвикателства, е партньорството. Това е начинът, по който се справяме. Това става, като всички работят заедно", каза Рей.

Оценката на директора на ФБР за повишената степен на заплаха е в съответствие с тревожните сигнали, които той подава от месеци, отбелязва АП. Малко след нападението на "Хамас" в Израел на 7 октомври Рей започна да предупреждава, че то може да послужи като вдъхновение за бойците, "каквото не сме виждали, откакто "Ислямска държава" стартира своя така наречен халифат преди години". 

ФБР също така се бори да се справи с опасенията за сигурността, свързани с южната граница на САЩ, като през юни служители разкриха, че осем души от Таджикистан с предполагаеми връзки с групировката "Ислямска държава“ са арестувани и са задържани за имиграционни нарушения.

Длъжностните лица се занимават и с призрака на чуждестранна намеса в изборите.

Рей отказа да говори за всяко конкретно разследване или заплаха, но заяви, че разследванията на кибератаки, включително срещу изборна инфраструктура, кандидати или кампании, изискват помощ от частния сектор. 

ФБР предупредило предизборния щаб на Камала Харис, че е обект на чуждестранна кибератака

"Едно от нещата, които удвояваме с всеки изминал ден, е партньорството, защото в крайна сметка става дума за възможността да се свържат точките, независимо дали става дума за заплаха от влияние върху изборите или за друг вид заплаха. Необходимо е партньорите да обменят информация помежду си, за да се свържат двете части, за да се види по-голямата картина", посочи Рей.

В интервюто за АП директорът на ФБР също отбеляза, че на средно на всеки пет дена бива убиван служител на правоприлагащите органи при изпълнение на служебните си задължения. 

Рей заяви, че ФБР работи за укрепване на традиционните партньорства с щатските и местните правоприлагащи органи, като същевременно създава други такива с бизнеса и академичните среди, за да помогне за противодействие на заплахите срещу киберсигурността или интелектуалната собственост. В Минеаполис и други офиси, каза той, властите си сътрудничат с училищни служители и специалисти по психично здраве, за да помогнат на рискови тийнейджъри с надеждата да предотвратят бъдещи заплахи, отбелязва БТА.

Работата с индустрията е важна за защитата на иновациите и изкуствения интелект от чуждестранни заплахи, добави Рей. 

"В много отношения изкуственият интелект (ИИ) е най-ефективният инструмент срещу използването на изкуствен интелект от страна на лошите. Така че трябва да работим в тясно сътрудничество с индустрията, за да се опитаме да помогнем да се уверим, че американският ИИ може да се използва, за да помогне за защитата на американския народ от заплахите с помощта на ИИ, идващи от другата страна", каза още директорът на ФБР.

Водещи новини

Още новини