Националният конгрес на Демократическата партия на САЩ започва днес в Чикаго

pixabay
share

Националният конгрес на Демократическата партия на САЩ започва днес в Чикаго, щата Илинойс, като делегати и лидери на политическата формация се събират в увековечената от баскетболната легенда Майкъл Джордан спортна зала  "Юнайтед Сентър" след няколко натоварени седмици, през които партията смени кандидата си за президент, съобщава Асошиейтед прес.

Джо Байдън реши да се оттегли от кампанията, а на негово място бързо бе издигната вицепрезидентката Камала Харис. Тези ходове значително промениха предизборната борба срещу кандидата на Републиканската партия и бивш президент Доналд Тръмп. 

Измененията в кампанията налагат и промени в предизборната платформа, която демократите ще приемат преди началото на Националния конгрес на партията. Следва кратко описание на фактите, които е добре да се знаят във връзка с форума в Чикаго. 

Конгресът започва днес и ще продължи до четвъртък, като всяка вечер по телевизията ще се излъчват речи и други събития от залата. 

Пълният дневен ред на конгреса не е публикуван, но се очаква Харис, кандидатът за неин вицепрезидент - губернаторът на Минесота Тим Уолз, Байдън, бившите президенти Барак Обама и Бил Клинтън, както и кандидатката за президент от 2016 г. Хилари Клинтън и бившата първа дама Мишел Обама да направят изказвания, които ще бъдат излъчени във вечерните телевизионни програми.

Заседанията ще бъдат предавани на живо по редица онлайн платформи, сред които уебсайтът на партийния конгрес, "ЮТюб" и "Екс". Организаторите заявиха, че за първи път в историята на форума ще има едновременно живо предаване в "ТикТок", "Инстаграм" и "ЮТюб". Осигурен е и превод на испански език, както и жестомимичен превод.

Чикаго е град, в който Демократическата партия води ожесточена битка през 1968 г., припомня АП. Тази година е знакова с решението на президента Линдън Б. Джонсън да не се кандидатира за преизбиране и убийството на кандидата Робърт Ф. Кенеди, като завършва с отхвърлянето на мирната платформа за прекратяване на войната във Виетнам на конгреса на Демократическата партия. Това отприщва големи антивоенни протести и белязани от насилие сблъсъци между демонстранти и полиция.

Създава се обстановка на несигурност около завръщането на демократите в Чикаго, където са планирани протести срещу подкрепата на правителството на Байдън за Израел във войната с радикалната палестинска групировка "Хамас". Това поражда въпроса, дали ситуацията от 1968 г. няма да се повтори. Полицията твърди, че нейните служители са подготвени за подобен сценарии и много от тях са преминали през обучение за деескалация на напрежението.

Губернаторът на Илинойс, демократът Джей Робърт Прицкър, заяви вчера, че очаква демонстрациите да бъдат мирни и отхвърли всякакви сравнения с конгреса на Демократическата партия в Чикаго през 1968 г.

Очаква се Харис да спази традицията и да приеме номинацията си в четвъртък вечерта. Уолз ще приеме номинацията си ден по-рано, а Байдън ще говори днес при откриването на форума, пише БТА.

Тръмп заяви, че ще му е по-лесно да победи Харис, отколкото Байдън

На 10 септември, по-малко от три седмици след приключването на националния конгрес на Демократическата партия, Харис и Тръмп ще се изправят един срещу друг в дебат, организиран от телевизия "Ей Би Си Нюз". Уолз и съперникът му от Републиканската партия Джей Ди Ванс също ще имат телевизионен дебат, който е насрочен за 1 октомври.

Водещи новини

Още новини