Бели мечки разкъсаха работник на радарна станция

pixabay
share

Работник в отдалечена арктическа радарна станция е бил нападнат и убит от две полярни мечки. Трагедията е станала миналата седмица в северната канадска територия Нунавут.

Нападенията на полярни мечки срещу хора се считат за изключително редки.

Жертвата е работила за логистична компания, която управлява системи за радарна защита от името на канадското правителство, съобщава БТВ.

Учени разработиха прежда, вдъхновена от козината на бялата мечка

Допълнителни работници са били на място и са убили една от мечките, се казва в официално изявление на компанията.

„Нашите мисли и молитви са със семейството, приятелите и колегите, засегнати от тази загуба. Nasittuq Corporation подкрепя семейството на починалия в този труден момент“, се казва в позиция на компанията.

 „Работим още в тясно сътрудничество с местните власти и регулаторите, за да разследваме задълбочено обстоятелствата около този инцидент“, се посочва още в нея.

Името и възрастта на убития служител не се съобщават.

Нападението е извършено миналата седмица на остров Бреворт, югоизточно от остров Бафин. Според американския новинарски канал CBS News, мястото, на което се е случило, е един от десетките аванпостове на така наречената Северна система за предупреждение в Северна Канада.

Дългата 5000 километра мрежа се използва за откриване на самолети или ракети, навлизащи в региона.

Нападенията на полярни мечки срещу хора са изключително редки. Това обаче е поне втората регистрирана смъртоносна атака на полярна мечка от 2023 г.

60 полярни мечки обсадиха село в Чукотка

Миналата година жена и едногодишният ѝ син бяха убити от полярна мечка в село в Аляска, САЩ.

В Канада все още живеят около 17 000 полярни мечки. Според правителството това са около две трети от световната популация на вида.

Белите мечки са застрашен вид, а според учените това е в резултат на загубата на морски лед поради глобалното затопляне. Така районите, в които полярните мечки могат да ловуват или да раждат своите малки, се свиват.

Водещи новини

Още новини