Учени разработиха прежда, вдъхновена от козината на бялата мечка

  • 27 декември 2023 07:39

  • 1101
  • 4
Учени разработиха прежда, вдъхновена от козината на бялата мечка
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Екип от китайски учени е разработил влакно за прежда с изключителна топлоизолация, вдъхновено от козината на бяла мечка, съобщава Синхуа.

Според проучване, публикувано в списание „Сайънс“, това капсулирано аерогелово влакно може да се пере, да се боядисва, здраво е и може да се използва в съвременни текстилни изделия.

Аерогеловите влакна по принцип нямат здравината и разтегливостта, необходими за втъкаване в платове, и губят изолационните си свойства при мокри или влажни условия.

Изследователите от университета в Чжъцзян обаче почерпили вдъхновение в уникалната козина на белите мечки, която ефективно ги запазва топли и сухи. Според проучването космите от козината имат пореста сърцевина, затворена в плътната структура на обвивката.

Имитирайки структурата на сърцевината и обвивката на мечия косъм, изследователите създали здраво аерогелово влакно с ламелни пори, което ефективно задържа инфрачервеното излъчване близо до кожата и запазва механичната си устойчивост, което го прави подходящо за плетене или тъкане.

Според проучването влакното запазва своите топлоизолационни свойства с минимално изменение дори след 10 000 многократни цикъла на разтягане при 100-процентно натоварване.

Екипът от изследователи тества влакното в тънък пуловер, който, въпреки че е с дебелина около една пета от тази на пухено яке, има топлоизолационни характеристики, сравними с тези на дебелото яке.

Според изследователите този „изтънен“ дизайн на облеклото предоставя богати възможности за разработване на многофункционални аерогелови влакна и текстил в бъдеще.  

Последвайте канала на

Нора Виткова
1101 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.12.27 | 23:41

4
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
SLAVA GEROIAM ukRAINE

2023.12.27 | 10:58

3
ДА СЕ ЗНАЕ ! При Война първо се ИЗБИВАТ Вътрешните Врагове на БЪЛГАРИЯ-КОМУНИСТИЬ ИЬ МИЛИЦИОНЕРИЬ и едва след това ВъншнитеЬ (РуснациЬ ,СърбиЬ ,ГърциЬ ..)!!! Вече Усещам как Пръскам Ч..Е..Р..Е..П..И..Т..Е наЬ КомунистическиЬ К..О..П..Е..Л..Е..Т..А , МилиционерскиЬ К..У..Р...В-И иЬ ТехнитеЬ ГенетичноЬ УвредениЬ ПотомстваЬ . ЛИКВИДИРАЙТЕ З..А..Д..У..Н..А..Й..С..К..А..Т..А К..О..Ч..И..Н...А, ТЯ НЕ Е БЪЛГАРСКА ! ИЗБИВАЙТЕ КОМУНИСТИЬ , ТРЕПЕТЕ МИЛИЦИОНЕРИЬ , НАЙ-ВЕЧЕ ПОТОМСТВЕНИЬ ,ТЕЬ НЕЬ САЬ ХОРАЬ ! АКО СИ БЪЛГАРИН: НЕ РАБОТИ. НЕ ГЛАСУВАЙ. НЕ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИ. ВЛАСТТАЬ Е НЕЗАКОННА ОТ 72Ь ГОДИНИЬ . ДЪРЖАВАТАЬ НЕ Е БЪЛГАРСКА ОТ 650Ь ГОДИНИЬ . ДА СЕ ЛИКВИДИРА ! КАЗАХ ! османскиятЬ г..н..е..т..Ь ще бъде замененЬ с рускиЬ.
кака Сийка

2023.12.27 | 10:33

2
В БАН разработват прежда от пичи косъм .

2023.12.27 | 09:15

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини