Заради напрежението в региона: Блинкън отложи пътуването си до Близкия Изток

Getty Images, архив
share

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е отложил пътуването си до Близкия изток заради напрежението в региона. Той планираше да потегли за региона днес, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на американското издание "Аксиос", цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2445

Пътуването на дипломат номер едно на САЩ е било отложено заради несигурната ситуация, пише американското издание.

Блинкън трябваше да пътува до Близкия изток за пореден път като част от усилията на САЩ за постигане на напредък в преговорите за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" в ивицата Газа.

САЩ се подготвят за възможни значителни атаки в Близкия изток от страна на Иран

По-рано днес "Хамас" изстреля две ракети, насочени към Тел Авив за първи път от месеци насам. А Израел предприе нови въздушни удари по анклава. 

Иран от своя страна днес отхвърли призива на три европейски държави да се въздържа от ответни атаки, които биха могли да доведат до по-нататъшна ескалация на регионалното напрежение, наричайки това искане "прекомерно". В съвместно изявление вчера лидерите на Великобритания, Франция и Германия призоваха Иран и неговите съюзници да се въздържат от ответни действия на убийството на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания миналия месец в Техеран. Иран обвинява Израел за убийството.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2445

Водещи новини

Още новини