Reuters: КНДР ще възобнови ядрените преговори, ако Тръмп спечели изборите в САЩ

Getty Images, архив
share

Северна Корея иска да възобнови ядрените преговори със САЩ, ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент, и работи по изготвянето на нова стратегия за преговори, е заявил пред Reuters високопоставен севернокорейски дипломат, който наскоро е избягал в Южна Корея.

Миналия месец бягството на Ри Ил Гю от Куба влезе в заглавията на световните вестници. Той е най-високопоставеният севернокорейски дипломат, дезертирал на юг от 2016 г. насам. В първото си интервю за международна медия Ри е заявил, че Северна Корея е определила Русия, САЩ и Япония като свои основни външнополитически приоритети за тази година и след това, пише "Фокус".

Тръмп озадачи с изказване за Камала Харис: Как така изведнъж стана черна?!

Укрепвайки отношенията си с Русия, Пхенян е склонен да поднови ядрените преговори, ако Тръмп, който по време на предишния си мандат се ангажира както с пламенна браншова политика, така и с безпрецедентна дипломация със Северна Корея, спечели преизбирането си през ноември, е заявил Ри.

Дипломатите на Пхенян разработват стратегия за този сценарий с цел отмяна на санкциите върху оръжейните му програми, премахване на обявяването му за държавен спонсор на тероризма и получаване на икономическа помощ, е допълнил Ри.

Коментарите му са сигнал за потенциален обрат в сегашната позиция на Севера след неотдавнашните му изявления, в които той се отказа от възможността за диалог със САЩ и предупреди за въоръжена конфронтация.

Водещи новини

Още новини