Проучване: Американците искат Байдън да се оттегли и като президент

gettyimages
share

Мнозинството от американците са съгласни, че президентът на САЩ Джо Байдън трябва незабавно да подаде оставка от президентския пост, сочи проучване на американската компания за проучване на общественото мнение Rasmussen Reports.

В проучването се посочва, че 52% от анкетираните са съгласни, че ако Байдън не може да се кандидатира за втори мандат, той не може да остане президент и "трябва незабавно да подаде оставка".

Освен това 76% от анкетираните одобряват решението на Байдън да се откаже от кампанията за преизбиране, докато само 18% не одобряват решението на президента на САЩ.

Проучването сред 1074 души е проведено на 22-24 юли. Грешката на извадката е три процентни пункта.

В сряда Байдън заяви в телевизионно обръщение към нацията, че е решил да пожертва личните си амбиции в името на "спасяването на демокрацията" в САЩ и да предаде "факела на ново поколение" сред демократи в лицето на вицепрезидента Камала Харис. В речта си Байдън също така заяви, че Китай не е успял да надмине Съединените щати благодарение на постиженията на неговото президентство.

На 21 юли под натиска на членовете на партията си Байдън беше принуден да обяви, че ще се откаже от предизборната надпревара.

Тръмп ще проведе митинг в града, където бе прострелян

Доналд Тръмп е кандидатът на републиканците за президентските избори, насрочени за 5 ноември. Според последните събития в лагера на демократите Харис ще бъде начело на листата им, пише news.bg.

Очаква се кандидатът за президент да бъде официално номиниран на Националната конвенция на Демократическата партия в Чикаго, Илинойс, на 19-22 август.

Водещи новини

Още новини