Източникът от семейство Байдън: Обама е много разстроен, защото знае, че Камала не може да спечели

Getty images
share

Бившият президент на САЩ Барак Обама не е подкрепил кандидатурата на Камала Харис за президент, защото не смята, че тя може да победи Доналд Тръмп, заяви източник, близък до семейство Байдън.

След шокиращата оставка на Джо Байдън от надпреварата в неделя и незабавната му подкрепа за вицепрезидента, повечето от демократичния елит бързо се обединиха зад Харис - но Обама е изключение.

„Обама е много разстроен, защото знае, че тя не може да спечели“, каза източникът от семейство Байдън пред The ​​Post.

Повратната точка за 81-годишния Байдън дойде след катастрофалното му представяне срещу Тръмп в телевизионен дебат в Атланта миналия месец, което, било част от „сложен план“ за отстраняването му от надпреварата, пише The ​​Post.

Но източникът не възлага големи надежди за телевизионен дебат между Тръмп и Харис. Когато Байдън все още беше в надпреварата, втори дебат беше насрочен за 10 септември.

„Изчакайте до дебата… Тя не може да дебатира. Тя ще каже нещо наистина глупаво“, каза източникът.

След оттеглянето на Байдън, Обама искал сенаторът от Аризона и бивш астронавт Марк Кели да бъде кандидатът на Демократите за президент.

„Обама е „бесен“, нещата не вървят по неговия начин, поради което той не се присъединява към подкрепата на Демократическата партия за Харис“, добави източникът.

Род Благоевич, изпадналият в немилост бивш губернатор на Илинойс, който заклейми Обама като „заплаха за демокрацията“ в публикация на Wall Street Journal във вторник, каза пред The ​​Post, че смята, че „Обама е изиграл важна роля“ за изваждането на Байдън от надпреварата, пише Телеграф.

Джонсън извади плана "Тръмп" за край на войната в Украйна

Благоевич, бивш демократ, който сега подкрепя Тръмп, беше губернатор на Илинойс, когато Обама стана щатски сенатор през 2005 г.

„Оттеглянето на Байдън от надпреварата не можеше да се случи без одобрението на Обама. Без Обама Байдън все още е кандидатът на демократите. Обама беше диригентът, ръководещ оркестъра, който убеди Байдън да се оттегли“, каза Благоевич пред The ​​Post.

Според някой запознати двамата се спречкали още през 2016 г., когато Обама убедил Байдън да не се кандидатира за президент, за да даде възможност на Хилъри Клинтън да влезе в Белия дом.

Водещи новини

Още новини