Мартин Табаков: Камала Харис не е електорално апетитна за избирателите в САЩ

Нова телевизия
share

Може ли вчерашният отказ на президента Джо Байдън от участие в битката за новия президентски мандат да донесе победа на неговата Демократическа партия или кандидатът на републиканците Доналд Тръмп, вече не може да бъда спрян от завръщане в Белия дом? "Става дума за комплекс от фактори. На първо място мобилизацията на самите демократи е критично ниска, подкрепяйки Джо Байдън. 60% от демократическите избиратели заявяват, че биха предпочели да имат друг кандидат. Байдън бе обект на тежки разговори с основни и сериозни фигури в демократическата партия", коментира в интервю за Нова телевизия Мартин Табаков, доктор по политически науки в Нов български университет.

Според него нямаше да се акцентира върху когнитивната кондиция на действащия президент, ако икономиката на страната се справяше добре.

"Камала Харис не може да донесе тази динамика в електоралната картина, която да преобърне резултата в изборната кампания. Тя по никакъв начин не е "електорално апетитна". Не е приемлива като кандидат за горните щати. Тя е прекалено сегментиран кандидат. За да бъдеш кандидатът за президент на една държава, ти трябва да си с максимално широка електорална заявка. Когато беше избрана за вицепрезидент на Байдън, нейната роля беше ясна – да активизира афроамериканския вот и този на младите хора в САЩ. Нейната кандидатура ще улесни работата на Доналд Тръмп", обясни д-р Табаков.

Байдън подкрепи вицепрезидента Камала Харис да бъде номинирана за кандидат-президент от Демократическата партия

Според него Демократическата партия няма време, за да се чуди дълго време кой да бъде кандидатът за президент. "Кандидатът за вицепрезсидент на републиканската двойка е много по-автентичен в нещата, които са важни за американците. Той е живял труден живот, с наркозависима майка, отгледан от своята баба, възпитан в американската армия. Неговата история, е много подобна, за хората, които живеят в "ръждивия пояс" в горните щати. Именно те ще решат тази битка", посочи д-р Табаков.

Той посочи, че винаги когато става въпрос за ЕС, предпочитаният кандидат е демократ.

Водещи новини

Още новини