След 43 години в затвора: Американка беше призната за невинна

Gettyimages
share

43 години. Нито една жена в историята на САЩ не е седяла толкова дълго в американски затвор за престъпление, което не е извършила. В петък справедливостта възтържествува и 64-годишната Сандра Хемме излезе на свобода от женски затвор в Средния Запад.

Близо до градския парк на град Чиликот в щата Мисури 64-годишната американка беше посрещната от своята сестра, дъщеря и внучка, предаде АП. След кратката им сърдечна среща, Хем се отправи към баща си, който е на смъртен одър в болница, отказвайки да говори с репортери.

Прокурор на щата настояваше до последно Сандра Хемме да не бъде освобождавана, въпреки решенията на съда на три инстанции. Портите на затвора се отвориха, едва след като съдия заплаши да привлече прокурора към наказателна отговорност за неуважение към съда, предаде БНТ.

Жена бе осъдена на три месеца затвор в Швеция за снимки с отрязани глави в Сирия

Хемме е осъдена до живот за убийството на библиотекарка с нож през ноември 1980 година. Единственото доказателство било самопризнанието на осъдената, извършено под въздействието на силни успокоителни в психиатрична болница пред следователи.

Повече от четири десетилетия по-късно делото е преразгледано, а съдът стига до извода, че жената е невинна.

В същото време полицията е игнорирала други улики, които говорят за възможна съпричастност на един от нейните сътрудници - Майкъл Холман, който влиза по-късно в затвора за друго престъпление и умира през 2015 година. Колата на полицаят е видяна близо до дома на библиотекарката в деня на убийството, опитал се е да плаща с нейна кредитна карта, а в дома му са открити златни обици на убитата.

След оправдателното решение прокурорът на щата е отказвал да пусне Хемме и е звънял на началника на затвора да не я освобождава, пренебрегвайки решението на съда. Мотивите му са били, че ако не е виновна за убийството на библиотекарката, то трябва да понесе отговорност за нейна постъпка в затвора - веднъж порязала със самобръсначка надзирател.

Защитникът на Хемме - адвокат Шон О'Брайън каза, че жената все още се нуждае от помощ, защото е прекарала по-голямата част от живота си в затвора.

Водещи новини

Още новини