Елена Поптодорова: Джей Ди Ванс е по-младото копие на Тръмп

Кадър: Нова телевизия
share

Дали този неуспешен атентат подпечата новия четиригодишен мандат на Доналд Тръмп? Възможно ли е Джо Байдън да се откаже от номинацията си за президент на демократите? Темата коментира бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в предаването „Офанзива” по Нова нюз.

„До деня на атентата имаше три имена и Ванс беше един от тях. След атентата Тръмп взе решение Ванс да е вицепрезидент”, каза Поптодорова и определи Ванс като „по-младо копие” на бившия американски президент.

„Човек, който изцяло споделя неговите възгледи, платформа. Човек, който е Неофит – наскоро прегърнал новата вяра, новата религия. Той е много по-енергичен, отдаден и стремящ се да отговори на очакванията”, каза още тя.

Каква би била евентуалната външна политика на Джей Ди Ванс като вицепрезидент на САЩ?

„Вицепрезидентът исторически, по традиция, няма съществена роля в президентската двойка. Никой не помни вицепрезидентите, освен ако не станат президенти”, смята Поптодорова.

Тя нарече думите на Ванс за европейската сигурност, която  атрофира заради уюта, който ѝ осигуряват САЩ, „доста тежка констатация” и  добави: „Той е попил това от Тръмп. Ванс очевидно следи внимателно тезите на своя патрон и ги повтаря още по-засилено и убедено”.

„Тръмп иска нещата да се случват при неговите условия”, каза още бившият посланик на България в САЩ.

"По сведения от Америка тези дни има събиране на най-тесния кръг около Байдън, за да решат дали има отказ от кампанията или се продължава напред. Няма много опции, освен Камала Харис да излезе напред. Няма отлични решения нито в едната посока, нито в другата", заключи тя.

Водещи новини

Още новини