Тръмп е имал телефонен разговор със Зеленски

gettyimages
share

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че е разговарял по телефона с украинския държавен глава Володимир Зеленски. Американският политик определи разговора между двамата като "много добър" и заяви, че ще сложи край на войната, поставяйки Киев и Москва на масата за преговори, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

В коментар в социалната мрежа „Трут Соушъл“ Тръмп посочи, че като президент „ще донесе мир на света и край на войната, която струва толкова много животи“.

„И двете страни ще могат да се съберат и да договорят споразумение, което да прекрати насилието и да проправи път към просперитет“, заяви Тръмп.

Зеленски също съобщи за разговора си с Тръмп и изрази благодарност за американската военна помощ. Но той не спомена нищо в коментара си в социалната мрежа „Екс“ относно усилията за прекратяване на 28-месечния конфликт.

По-рано Тръмп заяви, че ще прекрати войната в Украйна още преди да е встъпил в длъжност следващия януари, ако спечели изборите на 5 ноември. Той също така заяви, че, ако е бил президент на САЩ през февруари 2022 г., войната е нямало да избухне. Въпреки че досега не е представил никакви конкретни политически предложения, той каза миналата година по време на интервю пред Ройтерс, че Украйна може би ще трябва да отстъпи част от територията си, за да постигне мирно споразумение.

В коментара си в „Екс“ Зеленски заяви, че е поздравил Тръмп за номинацията на Републиканската партия и е осъдил опита за убийство срещу него миналата събота.

„Пожелах му сила и пълна безопасност в бъдеще“, написа той. „Отбелязах жизненоважната двупартийна и двукамарна (в Конгреса на САЩ – бел. ред.) американска подкрепа за защитата на свободата и независимостта на нашата държава“, допълни той. Зеленски посочи, че Украйна „винаги ще бъде благодарна на САЩ за помощта за засилването на способностите си за защита от руския терор. Руските нападения срещу нашите градове и села продължават ежедневно“.

Зеленски: Полша ще ускори доставката на изтребители Ф-16 за Украйна

Зеленски отхвърля всякакви преговори с Русия за прекратяване на конфликта, докато руските войски остават на украинска територия.

Украинският президент предложи мирен план, който беше лансиран отново на международна среща на върха миналия месец, на която Русия не беше поканена. В него се настоява за изтегляне на руските войски и възстановяване на постсъветските граници на Украйна от 1991 г.

Руските войски окупират около 20% от територията на Украйна. Силите на Москва постигат постепенни успехи в източната част на страната по фронта с дължина от 1000 км, откакто през февруари превзеха ключовия град Авдеевка.

Водещи новини

Още новини