Тръмп: САЩ са сметище за останалата част от света

Getty Images, архив
share

Доналд Тръмп отново се развихри срещу мигрантите в речта си на партийния конгрес на републиканците - реч, която очерта защитата на границата на САЩ като една от основните си цели за 2025 г. – ако победи на изборите на 5 ноември, посочва в. "Франкфуртер рундшау".

Миграцията е един от най-важните въпроси в предизборната кампания на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. В речта си в последната вечер на Националния конгрес на Републиканската партия (РП) в Милуоки кандидатът за президент отново използва радикална реторика, за да подклажда страх от имигрантите.

Тръмп говори в продължение на минути за миграцията на конгреса в четвъртък вечерта. "Те идват отвсякъде“, каза републиканецът, визирайки мигрантите, които пресичат границата на САЩ. "Превърнахме се в сметище за останалата част от света - и те ни се смеят. Мислят, че сме глупави.“ Според Тръмп през южната граница в САЩ идват "хора от лудници“ и почти изключително престъпници.

Позицията на Тръмп не е новина, в миналото той многократно е поставял миграцията като проблем, включително по време на предизборната кампания за изборите през 2016 г. За отбелязване е, посочва "Франкфуртер рундшау", че изявленията му с течение на времето стават все по-радикални. Съвсем наскоро например той заяви, че имигрантите "не са хора“ и че те "тровят кръвта на нашата страна“.

Анализаторът Явор Сидеров: След полученото психологическо преимущество, забелязваме промяна в реториката на Тръмп

В реторичен план републиканецът често използва привидно безобидни или двусмислени думи, за да се спечели подкрепа от определена група, без да се провокира опозиция. Речите му съдържат и множество неверни твърдения, като например, че мигрантите са отговорни основно за контрабандата на наркотици като фентанил, отбелязва германският вестник. 

Според Асошиейтед прес обаче данните сочат, че главно граждани на САЩ пренасят контрабандно фентанил през границата. 

Една от широко разпространените конспиративни теории на Тръмп за имиграцията е, че мигрантите уж идват в страната, за да гласуват на изборите в САЩ през 2024 г. Няма доказателства за това. Според преброяване на в. „Вашингтон пост“ републиканецът е изрекъл над 30 000 лъжи по време на последния си мандат.

В случай на победа на вота на 5 ноември плановете на Тръмп за 2025 г. обещават  провеждане на "най-голямата операция по депортиране в американската история“

Миграцията е важен въпрос в американските избори, а имиграционната реформа отдавна се обсъжда в САЩ. На партийния конгрес в Милуоки беше приета и партийната платформа, която съдържа общо 20 обещания. Едно от тях е: "Провеждане на най-мащабната операция по депортиране в американската история“. През първия си мандат Доналд Тръмп не успя да осъществи всичко, което искаше, но този път е готов. В програмата "Проект 2025“ подробно е описано какво възнамерява да направи републиканецът, ако бъде преизбран.

Разработеният от мозъчния тръст Фондация "Херитидж" "Проект 2025" е на практика план за огромно преустройство в дейността на федералното правителство на САЩ в случай на победа на Тръмп на изборите наесен. Президентът на "Херитидж"  Кевин Робъртс каза  в интервю за подкаста на Стив Банън "Военна зала" (War Room), че Щатите се намират в разгара на "втора Американска революция", която ще бъде безкръвна, "ако левицата го позволи", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Стрелецът по Доналд Тръмп си е взел отпуск, за да натисне спусъка

78-годишният Тръмп се опита да се дистанцира от манифеста, като написа в социалната си мрежа Truth Social: "Не съм съгласен с някои от постановките, а някои  са абсолютно нелепи и катастрофални.“ Но не влезе в подробности, поради което наблюдателите не смятат казаното за различията за достоверно. В "Проект 2025“ са изброени цели като "възстановяване на семейството като централен елемент на американския живот“, "премахване на административната държава“, "гарантиране на дадените ни от Бога индивидуални права да живеем свободно“ и "защита на суверенитета, границите и богатството на нашата нация от глобални заплахи“, отбелязва "Франкфуртер рундшау".

Засега тези постановки остават план за действие. Предстои да видим доколко ще бъдат претворени в реалната политика.

Водещи новини

Още новини