Впечатляващият завой на Джей Ди Ванс - кой е кандидатът за вицепрезидент на Доналд Тръмп?

Getty Images, архив
share

Доналд Тръмп вече официално е кандидатът на републиканците, който влиза в битката за президентския пост в САЩ. На Конгреса на партията в Милуоки в понеделник той представи и кандидата за негов заместник в Белия дом -  сенатор Джей Ди Ванс.

Изборът на Тръмп показва, че той посочва Ванс като наследник и лидер на движението „Да направим Америка отново велика“.

Доналд Тръмп обяви сенатор Джей Ди Ванс за свой кандидат за вицепрезидент

Ванс направи впечатляващ завой в отношението си към Тръмп. През 2016 г. сенаторът беше част от "антиТръмп движението" в републиканската партия и дори сравняваше кандидатът за президент с Хитлер. Същата година мемоарите на Ванс „Hillbilly Elegy“ станаха изключително популярни. В тях той разказва личната си история на фона на борбите в Апалачите и Ръждивия пояс в САЩ. Ключово послание в книгата на Ванс е, че само със собствената си воля американците в икономически и социално изоставащите региони може да подобрят живота си, предава CBS.

Когато Тръмп спечели изборите за президент на САЩ, книгата на Ванс се превърна в своеобразна библия, с която обществото трябваше да разбере по-добре хората, гласували за милиардера. Тя показа как магнат на недвижими имоти от Ню Йорк може да се хареса на борещите се американци от Ръждивия пояс.

„Книгата на Джей Ди се превърна в бестселър, тъй като защитава трудолюбивите мъже и жени в нашата страна“, написа Тръмп в Truth Social, когато обяви Ванс за свой кандидат за заместник, пише CBS. „Джей Ди има много успешна бизнес кариера в областта на технологиите и финансите, и сега, по време на кампанията, ще бъде силно фокусиран върху хората, за които се е борил толкова много - американските работници и фермери в Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин, Охайо, Минесота и т.н.", каза още Тръмп.

Медия от САЩ: Доналд Тръмп бе необичайно сдържан и разчувстван

Книгата на Ванс е и екранизирана. Филмът „Хилбили елегия“ е режисиран от Рон Хауърд ("Красив ум“, „Шифърът на Леонардо“, „Аполо 13“) и е с участието на Глен Клоуз, Ейми Адамс, а в ролята на Джей Ди влиза Габриел Басо.

Джей Ди Ванс е на 39 години и спечели изборите за Сената на САЩ през 2022 г. Сенаторът от Охайо е женен и има три деца.

Ванс също е тясно свързан с политическата идеология на бившия президент. Те имат сходни възгледи за търговията, имиграцията и външната политика, посочват от Би Би Си. Изборът на Джей Ди Ванс е още едно доказателство, че Тръмп е удвоил тръпмизма.

В понеделник Джо Байдън каза пред репортери, че не вижда никаква разлика между Ванс и бившия президент. „Той е клонинг на Тръмп", тама нарече той сенатора по отношение на позициите им по различните теми. 

Водещи новини

Още новини