Байдън нарече Путин "недостоен" и уточни: Американските оръжия няма да бъдат използвани за нанасяне на удари по Москва

Getty Images, архив
share

Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил в интервю за ABC News, че "американските оръжия няма да бъдат използвани за нанасяне на удари по Москва или Кремъл". 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14011

Попитан дали произведени в САЩ оръжия вече са били използвани в Русия, президентът на САЩ не е отговорил директно, но е уточнил, че "няма да бъде разрешено те да бъдат използвани за нападение срещу руската столица или седалище на правителството".

Първият дипломат на Италия Антонио Таяни: Да сплашва Европа и Запада е част от играта на Путин

"Разрешено е те да бъдат използвани в близост до границата, когато се използват срещу другата страна на границата за атакуване на конкретни цели в Украйна", е пояснил Байдън. Ние не разрешаваме удари на 320 км навътре в Русия и не разрешаваме удари по Москва, по Кремъл".

Путин: Джо Байдън е предсказуем политик от старата школа

Помолен да коментира думите на Владимир Путин, че "доставката на високоточни оръжия за Украйна за нанасяне на удари по руска територия е пряко участие в тази война", Байдън е заявил: "Познавам го от повече от 40 години. Той (Владимир Путин) ме тревожи от 40 години. Той не е достоен човек. Той е диктатор и се бори да направи така, че да задържи страната си заедно, като същевременно продължава да поддържа това нападение. Ние не говорим за това да им дадем (на украинците) оръжия, за да ударят Москва, да ударят Кремъл, а за да ударят срещу - точно отвъд границата, където получават значителен огън от конвенционални оръжия, използвани от руснаците, за да атакуват в Украйна и да убиват украинци."

Джо Байдън е във Франция, за да отбележи деня, в който съюзническите сили щурмуват Нормандия през 1944 г., поставяйки началото на верига от събития, довели до падането на нацистка Германия и края на Втората световна война. По-късно в четвъртък (6 юни) Байдън планира да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят военните усилия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14011

Водещи новини

Още новини