След вълна от критики: Тръмп премахна публикация с израза "обединен райх"

Getty Images/Guliver
share

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп премахна от социалната си медийна платформа "Трут соушъл", публикация, в която се споменаваше израза "обединен райх", предаде Ройтерс.

Той го направи след вълна от критики заради свързвания с нацисткия режим израз както от предизборния щаб на основния му съперник за Белия дом на изборите през ноември - настоящия президент Джо Байдън, така и от други.

Публикуваното вчера 30-секундно видео тази сутрин вече не беше налично в интернет, отбелязва Ройтерс. Източник на агенцията, запознат със случая, е потвърдил, че постът е бил свален.

Видеото описваше в положителна светлина как би изглеждала страната, ако кандидатът на Републиканската партия победи демократа Байдън на президентските избори в САЩ наесен, като включваше и хипотетични заглавия във вестниците, хвалещи процъфтяващата икономика и пресичането на нелегалната имиграция през границата с Мексико.

На две места във видеото текст с по-дребен шрифт от този на заглавието гласеше: "Промишлената мощ нарасна съществено, движена от създаването на обединен райх", отбелязва Ройтерс, като пояснява, че този текст е бил леко размазан, така че на пръв поглед е бил трудно различим.

Тръмп направи някои язвителни изказвания по време на предизборната си кампания досега, като нарече политическите си врагове "паразити" и каза, че имигрантите, влезли на територията на САЩ нелегално, "тровят кръвта на страната".

Неговите думи породиха вълна от критики от Демократическата партия и от някои историци, които виждат в тях влияние на нацистката идеология, посочва Ройтерс.

Говорителката на предизборния щаб на Тръмп - Керълайн Левит, каза в изявление вчера, че видеото е направено от човек извън предизборния щаб и споделено от служител на щаба, който не е забелязал думата "райх", преди да го публикува.

Тя добави, че бившият президент на САЩ, срещу когото се води дело за купуване на мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс, е бил по време на публикуването на видеото в съдебната зала в Ню Йорк. Тръмп не е отговорил на въпрос за публикацията, зададен от един от журналистите, стекли се днес пред съдебната зала за делото, пояснява Ройтерс.

Собствениците на оръжие официално подкрепиха Тръмп, той: Вие сте гръбнакът на Америка

Предизборният щаб на Байдън разкритикува използването на думата, която често се свързва с Третия райх на Адолф Хитлер от времето на Нацистка Германия.

"Америка, спри да превърташ новините и обърни внимание, Доналд Тръмп си играе игрички; той казва точно каква Америка възнамерява да създаде, ако се върне на власт; да управлява като диктатор един "обединен райх", заяви говорителят на щаба на Байдън Джеймс Сингър.

Освен това той обвини Тръмп, че "повтаря като папагал" Хитлеровия манифест "Моята борба" ("Mein Kampf"), макар и текстът във видеото да изглежда копиран от статията за Първата световна война в интернет енциклопедията "Уикипедия" и се отнася за събития, много по-ранни от времето, когато на власт е Хитлер, посочва Ройтерс.

"Германската промишлена мощ и производство нарастват съществено след 1871 г., движени от създаването на обединен райх", е написано в "Уикипедия", отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини