Тръмп за процеса срещу него: И Майка Тереза не би могла да пребори тези обвинения, ще видим как ще се справим ние

  • 30 май 2024 15:06

  • 872
  • 1
Тръмп за процеса срещу него: И Майка Тереза не би могла да пребори тези обвинения, ще видим как ще се справим ние
© Getty Images, архив

Съдебното жури на процеса срещу САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския приключи първия ден от разискванията без да постанови присъда.

12-те заседатели поискаха да изслушат отново потенциално ключови показания на свидетели, предаде Асошиейтед прес.

Започналият миналия месец процес в Ню Йорк срещу Тръмп по обвинения, че е купил мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс за тяхна връзка, е исторически. Това е първото наказателно производство в САЩ срешу бивш президент. Съдебните заседатели, които поискаха вчера да чуят отново и дадените им от съдия инструкции, бяха изпратени у дома след около 4 часа и половина обсъждания. Те ще се съберат отново днес.

Тръмп определи процеса като "много несправедлив". "И Майка Тереза не би могла да пребори тези обвинения, но ще видим. Ще видим как ще се справим ние", каза той на излизане от съдебната зала.

След седем седмици на юридически спорове и свидетелски показания първото от делата срещу бившия американски президент от снощи вече е в ръцете на съдебно жури и това е последният етап от знаковия процес, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Ники Хейли: Байдън беше катастрофа, ще гласувам за Тръмп

Съдбата на Тръмп сега е в ръцете на тези 12 нюйоркски съдебни заседатели, които ще преценят дали да го заклеймят като престъпник, коментира изданието. Решението, което има потенциала да преобрази правния и политическия пейзаж на страната, може да им отнеме часове, дни или дори седмици, добавя той.

Тръмп е обвинен, че през 2016 г. е организирал схема за изплащане на пари срещу мълчание на Сторми Даниълс - купувайки мълчанието ѝ за предполагаем интимен контакт с него години по-рано, а след това е възстановил на бившия си адвокат Майкъл Коен сумата, която той е изплатил на Даниълс.

Обвиненията във фалшифициране на бизнес документи се основават на твърдението, че Тръмп неправилно е класифицирал плащанията към Коен като правен разход, а не като разход за президентската си кампания.

Съдията по делото Хуан Мърчан прекара около час в даване на указания на съдебните заседатели как да разглеждат обвиненията срещу бившия президент, относно особеностите на закона и относно това как те трябва да разглеждат представените им свидетелски показания и доказателства, пише в. "Гардиън".

Съдебните заседатели трябва да решат дали Тръмп е виновен или не по 34 обвинения във фалшифициране на бизнес документи, посочва вестникът. Те също така трябва да решат дали той е направил това в подкрепа на нарушаването на друг закон, което стои в основата на твърденията на прокуратурата, че става въпрос за престъпление, а не за административно правонарушение, добавя изданието.

Мърчан каза на съдебните заседатели, че, за да стигнат до осъдителна присъда, те трябва единодушно да решат, че Тръмп е извършил фалшификациите, за да прикрие друго свое незаконно действие - но добави, че не е необходимо те да са на едно и също мнение относно това кой друг закон е нарушил бившият президент, отбелязва "Гардиън". Това оставя отворена възможността някои заседатели да решат, че той е виновен в нарушаване на данъчните закони, докато други могат да решат, че Тръмп е нарушил щатските или федералните закони за финансиране на предизборните кампании, и така той да бъде признат за виновен без да има консенсус относно всички обвинения, коментира вестникът.

Ще бъде ли осъден Доналд Тръмп? Повечето експерти не вярват в това

Колко вероятно е обаче Тръмп да бъде осъден и дали той ще стане първият президент на САЩ, който излежава присъда в затвора, пита се британският в. "Телеграф".

Изданието цитира Джон Кофи от Колумбийския юридически университет, който прогнозира, че има голяма вероятност съдебните заседатели в Ню Йорк да признаят бившия президент за виновен и обръща внимание на високите глоби, наложени му по делата за измама и клевета.

Експертът обаче не смята, че е много вероятно Тръмп да изтърпи наказание в затвора, като отбеляза, че той е на 77 години и има чисто криминално съдебно минало.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
872 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БОЙКО

2024.05.30 | 19:21

1
Дръж се Дони!!!!!! С теб сме!!!

Добави коментар

Водещи новини