Анализатор: Ники Хейли обвинява Тръмп, че е склонен да сключи сделка, тя твърдо подкрепя Украйна

Getty Images, архив
share

Основното разминаване между Ники Хейли и Доналд Тръмп е за Украйна. Ники Хейли категорично заяви подкрепа за Украйна и обвинява Тръмп за това, че е склонен да сключи сделка. Това коментира в интервю за „Денят на живо“ международният анализатор Димитър Гърдев, след като Тръмп спечели първичните избори в Ню Хемпшир.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13749

Той припомни, че Ники Хейли е била първата жена от индийски произход, която влиза в президентската администрация в САЩ. И то именно по време на мандата на Тръмп (2017-2021). Тогава тя бе избрана за посланик на САЩ в ООН, а допреди това бе губернатор на Южна Каролина – щатът, в който ще се състоят следващите избори.

По времето на Ники Хейли Щатите напуснаха Съвета за човешките права към ООН. Именно тя беше и човекът, който отправи заплахи към Северна Корея.

Тръмп печели първичните избори в Ню Хемпшир

„Съединените щати ще предприемат всички необходими мерки, включително и сила, за да спрат севернокорейската ядрена и ракетна програма“, заяви тогава Ники Хейли.

Димитър Гърдев отбеляза, че най-важен ще е изборът в т.нар. „супер вторник“ , определен за 5 март. „Тогава категорично ще може да се каже кой ще е претендентът на Републиканската партия. Тогава гласуват няколко щата и вече става ясно каква е картината“, обясни анализаторът.

На въпрос какво да очакваме, ако Тръмп се завърне в Белия дом, Гърдев посочи: „Той гледа през интереса на САЩ. Американски протекционизъм. Чист интерес: цена-полза“.

Международен анализатор: Тръмп ще се завърне, пренаписвайки историята

За Байдън, той коментира: „Резултатите му са едни от най-ниските за действащ президент. За действащ президент по-малката подкрепа, отколкото когато се е кандидатирал, обаче, е нормална“, уточни Гърдев.

* Първичните избори са първата стъпка за избиране на кандидат на партията. В повечето страни партията сама избира своя кандидат. Но в САЩ хората, които декларират подкрепа за една или друга партия могат да избират сами от списък с кандидати. Президентските избори в САЩ се провеждат винаги през ноември. Щатските предварителни избори започват през януари същата година, като кандидатите се борят срещу опоненти от същата партия за номинация. През лятото тази партия провежда национален конвент, който окончателно избира кандидата си. В предварителните избори гласоподавателите избират делегати, които са обещали да дадат гласа си за определен кандидат. Печели кандидатът, който събере гласовете на най-много делегати на конвента. Някои щати като Айова използват системата на събрания, а не на предварителни избори, за да посочат делегатите. Докато в предварителните избори, хората пускат гласовете си в изборна урна, за да посочат делегатите, които подкрепят, то системата на събранията е много по-сложна и преминава през няколко етапа.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13749

Водещи новини

Още новини