Проф. Караджов: Доналд Тръмп има 15% преднина пред другите кандидати на републиканците

Нова нюз
share

Доналд Тръмп води сред другите кандидати на републиканците с около 15%. Той е голяма потискаща и смазваща сила в тази партия. Това каза преподавателят по журналистика в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов пред NOVA NEWS. 

По думите му в Колорадо и Мейн бившият американски президент вероятно ще получи благоприятно решение от Върховния съд. "Там има мнозинство от 6 на 3 консервативни върховни съдии. Има доста сериозни легални аргументи да бъде върнат в бюлетината. Дори да бъде свален, това едва ли ще има сериозен ефект", смята той.

Според него оттеглянето от надпреварата на Крис Кристи се дължи на невъзможността му да "запали" републиканците, които са срещу Тръмп.

"Никога не успя да получи повече от 10% подкрепа, затова закономерно се отказа, за да не разединява републиканците. Той иска гласовете му да отидат за Ники Хейли. Тя е перспективна, защото е нова за партията и се ползва с доста повече доверие при републиканците, отколкото Байдън при демократите. Тя е умерена и стабилна. Може да привлече гласовете на независимите гласоподаватели", коментира Караджов.

Доналд Тръмп пропусна президентския дебат на републиканците за пети път

Проф. Караджов посочи, че Рон Десантис е водил, докато Тръмп не е обявил кандидатурата си. "Той навакса разликата и се върна на лидерската позиция. Десантис заема изолационистки позиции, споделяни в голямата си част и от Тръмп", посочи той. И допълни, че е възможно Байдън да не е кандидат за президент на демократите, но това би било голяма изненада.

Преподавателят обясни за любопитната система на избор, наречена коукъс. "Републиканците ще съберат хората в зали, където гражданите ще пишат на листчета кого са избрали. После тези листчета ще бъдат преброявани. Демократите пък ще гласуват по пощата", обясни той.

Водещи новини

Още новини