Ники Хейли претърпя смущаващо поражение на първичните избори в Невада

  • 07 февруари 2024 11:27

  • 1325
  • 2
Ники Хейли претърпя смущаващо поражение на първичните избори в Невада
© Getty Images

Кандидатката за президентската номинация на Републиканската партия Ники Хейли претърпя смущаващо поражение на първичните избори в щата Невада, получавайки по-малко гласове, отколкото бяха бюлетините, в които поддръжниците на бившия президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския бяха избрали отметка "никой от посочените кандидати", предаде Ройтерс, като се позова на компанията за социологически проучвания "Едисън рисърч" (Edison Research).

Хейли, последната останала съперничка на водещия в надпреварата за президентската номинация Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, бе единствен кандидат от партията на вчерашните първични избори в Невада, тъй като Тръмп не бе включен в избирателните списъци.

Президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в с лекота спечели първичните избори за президентска номинация на Демократическата партия в щата Невада, след като в събота спечели убедително и в първичните избори на партията си в щата Южна Каролина.

Очаква се утре Тръмп да си осигури подкрепата на всички 26 делегати на Републиканската партия от щата Невада на отделно партийно кандидатпрезидентско събрание. Тръмп е все по-близо до спечелването на президентската номинация на партията след поредни победи на първичния вот в щатите Айова и Ню Хемпшир. 

Тръмп печели първичните избори в Ню Хемпшир

Бившият президент не участва във вчерашните първични избори, които нямат никаква тежест по отношение на надпреварата за номинация на Републиканската партия. От своя страна Хейли няма да бъде включена в гласуването на утрешното кандидатпрезидентско събрание на републиканците.

На вчерашните първични избори републиканските гласоподаватели можеха да отбележат в бюлетините си "никой от тези кандидати". При преброени почти две трети от гласовете Хейли имаше едва 33 процента подкрепа, а отметката "никой от посочените кандидати" беше избрана в 60 процента от бюлетините, сочат данни на "Едисън Рисърч", цитирани от Ройтерс.

Утрешното конкурентно кандидатпрезидентско събрание на републиканците е организирано от партийното движение в Невада, което силно подкрепя Тръмп. С участието само на бившия президент в гласуването той почти сигурно ще си гарантира победа и по този начин ще получи гласовете на всичките 26 делегати на щата при Националната конференция на Републиканската партия през юли, когато партията официално номинира своя кандидат за президентските избори.

Гласоподавателите могат да участват както в първичните избори, провели се вчера, така и в утрешното партийно събрание, отбелязва Ройтерс.

Конкуриращите се методи за избор на президентска номинация на републиканците в Невада са в резултат от конфликта между щатската Републиканска партия, ръководена от съюзници на Тръмп, и щатски закон от 2021 г., според който за избирането на президентска номинация трябва да бъдат произведени първични избори.

Партийните кандидатпрезидентски събрания се организират от политически партии и движения на щатско равнище, а не от самия щат, и подкрепящата Тръмп Републиканска партия на Невада реши да се придържа именно към този метод при избора на президентската номинация. Подобни партийни събрания по принцип се организират и на равнище окръзи, участъци или райони. По време на тях участниците се разделят на групи според кандидата, който подкрепят, като решават гласовете на колко делегати получава всеки един претендент.

При посещението си в Невада миналата седмица бившият президент призова избирателите да пренебрегнат първичните избори и да гласуват само на утрешното събрание, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1325 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
КО ПЕЛЕТА ОТ С ВИНЕ

2024.02.07 | 12:09

2
И КАК БЕШЕ РЕКОЛТАТА '23 ? НЕ МА ЛИ ДА СЕ ПОХВАЛИТЕ :)
Емѝ...трахнут меня в ЖОПА-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТ

2024.02.07 | 11:44

1
Братя...не сте много тука във форума но на Украйна и трябва помощ. Хайде към фронта. Да помагаме на киевските евроатлантици. Знам че сте смели хора които са готови да умрат за Америка. Нали така пишеме по коментарите? Утре в 10 вечерта ви чакам на Нос Калиакра. От там ще потеглим с гумените лодки подарени на българският военно морски флот от САЩ, и ще ударим омразните руснаци в гръб през Крим! Тази изненадваща атака ще шашне руснаците и те ще дислоцират силите от Авдеевка в нащо направление и така ще дадем глътка въздух на ВСУ! Не забравяйте да минете през сексшопа да си вземете оръжия и други артикули от първа необходимост. Чакам ви!!!

Добави коментар

Водещи новини