САЩ и Великобритания наложиха допълнителни санкции на официални представители от "Хамас"

Getty Images
share

САЩ и Великобритания днес наложиха четвърти пакет от санкции срещу лица в Турция и други страни, свързани с палестинската военна групировка "Хамас", заяви министерството на финансите на САЩ, цитирано от Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

Санкциите са насочени срещу осем физически лица, които оказват помощ за изпълнение на целите на "Хамас" като представляват интересите на групировката в чужбина и управляват финансите ѝ, се казва в изявление на ведомството. "Хамас" продължава да разчита в голяма степен на мрежи от добре разположени служители и филиали, експлоатиращи юрисдикции с привидно слаби правила, за да управляват кампании за финансиране на групировката и да насочват тези незаконно придобити средства в подкрепа на нейните военни дейности в Газа", заяви Брайън Нелсън -  заместник-министър от американското финансовото министерство, отговарящ за тероризма и финансовата разузнавателна информация.

"Хамас": Нито един заложник няма да напусне Газа жив без преговори

Няколко от взетите на прицел официални представители от "Хамас" са базирани в Турция, включително един от ключовите финансови служители на групировката – Харун Мансур Якуб Насер ал Дин, каза още американското ведомство. Според него той участва в мрежа, която прехвърля пари от Турция и Газа към команден пункт на "Хамас" в град Хеброн на Западния бряг.

САЩ и Великобритания вече наложиха три пакета от санкции срещу палестинската военна групировка след смъртоносната ѝ атака в Израел на 7 октомври, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

Водещи новини

Още новини