Държавният департамент на САЩ публикува годишния си Доклад за религиозната свобода по света

pixabay
share

Държавният департамент на САЩ публикува вчера годишния си Доклад за религиозната свобода по света за 2022 г.

В доклада, до който има свободен достъп на уебсайта на Държавния департамент, е компилирана информация за състоянието на религиозните свободи във всички страни по света, като за всяка отделна държава има отделна секция, в която е публикувана подробна информация: https://www.state.gov/reports/2022-report-on-international-religious-freedom/ 

Съединените щати са дългогодишен защитник на правото на религиозна свобода и на свобода на убежденията за всички хора. Тази ни позиция има своите исторически корени още в периода на основаването на САЩ и продължава да играе централна роля и днес, пише в предговора към тазгодишния доклад държавният секретар Антъни Блинкън.

В наши дни хора с най-различни убеждения продължават да мигрират към САЩ и към други демократични страни, за да могат да се ползват от свободата на религията и на убежденията. Изследвания показват неоспорима връзка между свободното упражняване на индивидуалните човешки права в демократичните страни и увеличаването на политическата стабилност, на икономическия просперитет и на социалната кохезия. Когато страните защитават свободата на убежденията, те се справят по-добре и животът на гражданите им става по-добър, изтъква Блинкън, пише БТА.

Държавният секретар на САЩ констатира, че през 2022 г. правителствата на някои страни са продължили да прилагат сериозни ограничения на религиозните свободи, като в същото време е имало и прояви на обществена нетърпимост и на насилие срещу хора заради техните убеждения.

В секцията от доклада за България се отбелязва, че българската конституция гарантира свободата на вероизповеданията и на съвестта.

Споменава се за това, че през април миналата година Върховният касационен съд е върнал делото за разпространяване на радикален ислям за повторно разглеждане от Окръжен съд - град Пазарджик по отношение на 12 представители на мюсюлманското изповедание. Обръща се внимание и на изявленията на мюсюлмански лидери, че Столична община не е откликнала на молбите да даде разрешение за строеж на нова джамия.

Цитирани са също представители на "Свидетелите на Йехова", според които някои общини ограничават дейностите им. Обърнато е внимание и на решението на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова да отмени на процедурни основания годишния Луковмарш, организиран в чест на генерал Христо Луков. Изтъква се също, че през ноември правителството е създало постоянен пост на национален координатор за борба с антисемитизма.

Пълният текст на секцията от доклада за България може да бъде намерен на адрес: https://www.state.gov/reports/2022-report-on-international-religious-freedom/bulgaria/    

Водещи новини

Още новини